Back to Question Center
0

Зомби Компјутери и Ботнет Malware - Semalt Expert дава одговор дали се добри или лоши за вашиот компјутер

1 answers:

Компјутер со зомби е уред поврзан на интернет кој е компромитиран од хакери. Се користи за некои злонамерни задачи и ботнети на зомби се користат за ширење на спам преку електронски пораки. Исто така, започнува напади на одбивање на услуга. Сопствениците на зомби-компјутери дури и не знаат дека нивните системи се компромитирани бидејќи овие програми работат тивко и напаѓаат голем број датотеки. Френк Abagnale, Семалт Менаџер за успех на клиентите, вели дека координираните DDoS напади од ботнети личат на зомби орда напади, и разни компјутерски или мобилни корисници не се свесни за ботови. Ботнет малвер е збирка на голем број интернет-врски мобилни или компјутерски уреди, од кои секоја работи одреден бот - vps windows rdp clients. Ботнетите се користат за извршување различни дистрибуирани напади на одбивање на услуга, крадење податоци, дозволување на напаѓачите да пристапат до вашиот уред и да испраќаат спам-пораки или фишинг линкови во голем број.

Не сите болнички малвер и зомби компјутери се лоши:

Треба да се има предвид дека не сите бонети се штетни и штетни. На пример, некои антивирусни компании постојано ги ажурираат своите политики со помош на ботнети и корисниците треба да ги следат нивните правила и прописи. Мајкрософт неодамна ги ажурираше своите политики и воведе широк опсег на ботнети кои се лесни за корисниците и ги спречуваат нападите на штетните botnets. Така, инсталирањето на овие ботнети на вашата машина воопшто не е опасно и не треба да се зема здраво за готово..Botnets се создаваат кога малициозни програми или вируси навлегуваат во уред. Контролорот на botnets насочува одредени активности на компромитираните уреди преку комуникациски канали како што се HTTP и IRC. Ботнетите ги изнајмуваат сајбер напаѓачите за различни цели.

Како да останете безбедни онлајн?

Треба да инсталирате квалитетна анти-малициозна или антивирусна програма која треба да биде оригинална и платена верзија за да ја максимизира вашата интернет-безбедност. Покрај тоа, никогаш не треба да кликнувате на сомнителните врски и блескавите реклами, како и скокачките прозорци не треба да се отвораат бидејќи тие можат да содржат ботови во голем број.

Милиони милијарди компјутери се тивко инфицирани со ботнети, создавајќи огромна армија на ботови и обидувајќи се да украдат или да нанесат лични податоци на корисникот онлајн. Некои ботови се состојат и од мали и големи ботнет мрежи, како што се Conficker, Zeus, Mariposa, BredoLab и ZeroAccess. Сите ги чекаат командите од ботмастерите пред да почнат да ги извршуваат своите функции.

Командантите на ботнет често ги продаваат услугите на ботнет на најповолни понудувачи. Корисниците се сторители на комерцијална шпионажа, политички партии и онлајн криминални банди, кои имаат за цел да ги нарушат сајбер-нападите. Закани за ботнет се главна компонента на онлајн безбедносниот пејзаж, а botnets стојат зад голем број на phishing напади. Така, нивната превенција е задолжителна, и ние треба да престанеме да заглавуваме од кејлогерите, кражби на идентитет и фишинг-напади. Двата зомби компјутери и ботнет-вирусот можат да ги инфицираат вашите уреди, па затоа треба да бидете внимателни додека сурфате на различни веб-страници.

November 29, 2017