Back to Question Center
0

Семант: Категории на демантирање на услугата (DoS) напади

1 answers:

DoS напади се малициозни обиди да ги направат вашите сервери или мрежните ресурси привремено или трајно недостапни. Хакерите ја постигнуваат оваа задача со извршување на различни услуги. Како резултат на тоа, тие можат да ги суспендираат или да ги прекинат сметките за цел живот. Напорите на Denial of Service обично вклучуваат низа компромитирани машини кои се користат за насочување на нови компјутерски и мобилни уреди. Овие машини предизвикуваат разни пропусти и ги поплавуваат целните ресурси со континуирани барања, пребарувања и несакани пораки - computer equipment rental san jose. Нападите на DoS можат да влијаат на вашите уреди во голема мера и често се извршуваат како ботнети.

Андреј Дихан, Семалт Менаџер за успех на клиентите, вели дека нападите на DoS се поделени во две различни категории:

1. Примена слој DoS напад

Овој тип на DoS напад вклучува HTTP поплави, напади со нулта зона или бавен напад (Slowloris или RUDY). Овој напад на DoS има за цел да предизвика проблеми за голем број оперативни системи, комуникациски протоколи и веб апликации. Се чини дека се невини и легитимни, а барањата изгледаат сигурни, но нивната големина се мери во форма на барања во секунда..Овој напад на DoS има за цел да ги совлада целните апликации со многу барања, предизвикувајќи висока меморија и употреба на процесорот. На крајот ќе ги предаде или ќе ги сруши вашите компјутерски апликации.

2. Напад на мрежен слој DoS

На мрежниот слој DoS нападот се состои од поплави од UDP, SYN поплави, NTP амплификации, DNS засилување, SSDP засилувања и IP фрагментации. Овие се сите high-end barrage и се мерат во гигабити во секунда. Тие се исто така измерени во форма на пакети во секунда и секогаш се извршуваат од зомби компјутерите или ботнетите.

Како се шират нападите на DoS

сајбер-криминалците бараат да зарази и да контролираат стотици до илјадници, па дури и милиони паметни телефони и компјутери. Тие сакаат да дејствуваат како мајстори на зомби или ботнет мрежи и да ги испорачаат нападите на Дистрибуирани негирање на услуги (DDoS), големите кампањи за спам и други сајбер-напади. Во некои околности, сајбер-криминалците воспоставуваат огромна мрежа на зомби и инфицирани машини за пристап до нови мрежи и уреди, или како директна продажба или на изнајмување. Спамерите може да ги изнајмат и да ги купат мрежите за да работат со големи кампањи за спам.

Ботнети DoS и нивните алатки:

Креаторот на ботнет се нарекува ботаник или ботмастер. Тој или таа го контролира DoS ботови од оддалечени локации и им доделува некои задачи на дневна основа. Ботверите комуницираат со серверот DoS преку скриени канали, како што се едноставни протоколи, HTTP-веб-страници и IRC мрежи. Тој / таа исто така може да ги користи сајтовите на социјалните медиуми како Твитер, Фејсбук и Скопје за да стапи во контакт со другите.

Ботнет серверите можат лесно да комуницираат или да соработуваат со DoS мрежите и другите ботнет сервери, создавајќи ефикасна P2P мрежа која е контролирана од еден или повеќе бота експерти. Тоа значи дека секој не може да дава инструкции на мрежата на DoS, бидејќи нападите имаат повеќе потекло и само хакери знаат за нивното потекло. Ботови на DoS остануваат скриени зад двосмислените услуги и претендираат да им обезбедат на своите клиенти алатки со висок профил, кои всушност се добри за ништо.

November 29, 2017