Back to Question Center
0

Семант: Како Википедија инспирира институционално учење

1 answers:

Википедија се смета за најважен извор на корисни информации на Интернет. Во минатото, професорите и научниците ја признаа Википедија како дестинација каде се ширеа лажни вести и гласини. Со текот на времето, овој поим се промени, имајќи ги во предвид поставените правила и стандарди кои ги проверуваат сите информации пред да бидат поставени на Википедија - vps brasileiro barato.

Покрај тоа, неточните и погрешни информации брзо се уредуваат од сеопфатни уредници кои се посветени и посветени на тоа што Викинтот е подобро место за учениците. Повеќето луѓе ја посетуваат Википедија во потрага по разјаснување на контроверзни теми.

Јулија Вашнева, Селталт Виш менаџер за успех на клиентите, вели дека Википедија е регулирана со сет на насоки, политики и значајни стандарди. Заедницата на Википедија не одобрува поставување статии без да ги цитира изворите. Вики ги инспирира учениците, наставниците и целото братство во образованието да создаваат свежи содржини и да ги вклучат во Википедија, имајќи предвид дека нивната работа ја информира јавностата да бара добри текстови.

Во изминатите неколку години, Википедија им помага на наставниците да креираат практични курсеви на Вики, па затоа олеснуваат практични апликации за теми научени во класот..Во моментов, на Википедија има повеќе од 120 високо-образовни институции. Џон Бесли, професор на Универзитетот во Колумбија, бил првиот научник кој ги инспирирал студентите да создадат статија за Википедија, главно фокусирајќи се на литературата.

За да се исполнат сите стандарди и политики на Википедија, професорот Beasley им наложи на своите студенти да контактираат со Википедија тимот за поддршка пред да објавуваат содржини, за да добијат понатамошни насоки. Ова сценарио на случајот им даде на учениците длабоко разбирање за тоа како функционира Википедија и потребниот формат кога се создаваат статии кои треба да бидат поставени на Википедија.

Генерирање на статија која ќе биде објавена на Википедија не е толку лесно. Учење и разбирање Вики формат е од најголема важност за да се избегне бришење на вашата статија. Повеќе од два пати статии за ревидирање и лекторирање се залагаат од волонтерски уредници. Додавањето повеќе содржини на веќе постоечките записи се смета за лесна задача за учениците во споредба со генерирање на нови содржини. Ова им помага на учениците да учат за уредување вештини и да имаат повеќе искуство за лекторирање на статии. Студентите се советуваат од нивните инструктори за работа да работат во групи за да добијат валидни резултати.

Хостинг на курсот Вики

Викиверзитетот е извор кој првенствено придонел за напредокот на учениците од високообразовните установи. Викиверзитетот им овозможува на учениците да ги испраќаат своите содржини што се објавуваат за другите студенти за пристап и учење. Инструкторите се одговорни за креирање на курсот Вики, вчитување на курсеви, планови за лекции и дополнителни релевантни информации што ги бараат учениците при дизајнирањето на нивните проекти.

Курсот Вики обезбедува на студентите со потребните информации во врска со одреден курс однапред. На долг рок, студентите добиваат доволно време да одлучуваат дали да земат определен курс или не. Страниците Викиверзитет им обезбедуваат на студентите место каде што можат брзо да ја додаваат и уредуваат содржината на одреден курс. Во повеќето случаи, студентите ги користат страниците на Викистровие за да објавуваат проекти научени за време на сесија, додавајќи извори на цитати и препорачувајќи корисни материјали.

November 29, 2017