Back to Question Center
0

Семант: Човек што уредувал три милиона Вики статии

1 answers:

Во текот на оваа статија, Оливер Кинг, менаџер за успех на клиентите од Semalt , ќе ви каже за софтверот на Свенкер Јохансон, кој успешно создаде милиони статии на Википедија и како стана еден од најпознатите и плодни уредници на оваа веб-страница на енциклопедија. Овој шведски наставник по физика е нашироко познат како Lsj. Тој создаде Lsjbot, автоматски уредник на Википедија, кој му помогна на Свенкер да создаде многу статии на Википедија за неговата шведска верзија.

Досега, Lsjbot успеа да создаде три милиони написи во различни верзии на Википедија и да ги надмина над десет милиони единечни уредувања. Јохансон вели дека главната задача е да создаваат статии за различни видови животни и растенија, а повеќето од неговите уредувања се поврзани само со таа задача - www google ckl. Имаше моменти кога Википедија имаше само неколку ботови, но Јохансон тврди дека тие се повеќе се важни во денешно време и треба да бидат дел од машинеријата на Google и на Википедија.

Сепак, постојат граници на она што можеме да го направиме со ботови. Ботови се важни, бидејќи тие помагаат да се одржи многу работа и да се создадат разни статии на Википедија. Нејзината англиска верзија има милиони објавени статии, и ботови се користат за поправка на вандализмот во голема мера. Насекаде во светот се наоѓаат поправање и ажурирање на старите работи, архивирање на постоечките дискусии, менување на категориите статии на Википедија и додавање на точни датумски марки на рачни извештаи за проблемите..

Дали роботите ја пишуваат историјата на НАСА?

Една од главните опасности на овој пристап е статиите кои завршуваат со историјата на НАСА. Многу луѓе веруваат дека ботови ги создале тие статии и многу автоматски програми се вклучени во нивното објавување. Во 2008 година, алгоритам беше познат како ClueBot II успешно напиша петнаесет илјади статии на Википедија за астероиди. Тоа едноставно ги преработи јавните податоци и ги претвори информациите од базата на НАСА во статиите на Википедија. Овие статии беа изменети од страна на ботови, кои ги сменија нивните тагови и ги поврзаа едни со други за линкови . Овие ботови дури ги смениле англиските верзии на статиите на Википедија во кинески верзии. Во 2012 година, оваа креација беше укината, а човекот направи сета работа

Ботови или роботи одат преку специјални процеси за одобрување

Ерик Молер, заменик директор и соработник на Фондацијата Викимедија, кој е одговорен за надгледување на веб-страницата, даде неколку примери за Клујбот. Тој вели дека сеопфатната политика ја уредува употребата на роботи или ботови на Википедија. Тој му рече на Гардијан дека не сите ботови се подобни за работа на оваа гигантска енциклопедија поради нивните ограничени својства, карактеристики и опции. Повеќето од ботови одат низ тешката постапка за одобрување, каде што одредувањата ги прават луѓето, дали задачите што ги извршуваат се значајни или не. Ботови кои ретко ги извршуваат непотребните работи се или веднаш одбиени или затворени за цел живот.

Молер исто така признава дека структурираните податоци на Википедија и нејзините проекти се одржуваат на различни начини, што помага да се ажурираат работите и да се намалат потенцијалите за човечки грешки при рачно ажурирање и увоз на броеви.

Википедија е една од веб-сајтовите кои имаат многу статии. Јохансон ја бранеше праксата за создавање на милиони статии самостојно, велејќи дека тој ја направил мудрата употреба на роботи и ботови и ги добил одобрени од страна на високите власти пред да ги користат на Википедија.

November 29, 2017