Back to Question Center
0

Semalt: WordPress Child Theme - Зошто и како да креирате

1 answers:

Во реалниот живот, децата се наследници на родителите, и тие лесно можат да ги прилагодат добрите и лошите навики, како и карактеристиките на личноста на возрасните. Во исто време, тие имаат некои уникатни карактеристики што не ги дадоа ниту мајка си, ниту татко му. Можете да го кажете истото со темите на WordPress. За сите теми на WordPress што ги преземате, купувате или инсталирате, постои наследна и добро обучена дете тема која одговара на вашите различни цели.

Еве еден преглед од Александар Пересунко, врвен специјалист на Семалт , за тоа како и зошто да креирате детски теми во WordPress.

Зошто се создава Тема за деца:

Темите за деца можат да ги отфрлат и да ги наследат шаблоните, распоредите и стиловите на нивните родителски теми - imac repair portland. Во WordPress, Темата за деца постои независно, но соработува со родителските теми за да изврши широк опсег на функции. Тоа зависи од родителот и може да се активира само кога родителската тема е инсталирана и активна на вашиот WordPress сајт. Додека креирате детска тема, треба да се има предвид две главни работи:

  • Треба да додадете нов директориум во папката со името на вашата детска тема.
  • Датотеката styles.css во новиот директориум треба да биде вметната со посебни информации за заглавија.

Откако ќе ја креирате темата за детето, ќе забележите дека ги има истите информации како и типичните родителски теми. Една од причините зошто треба да креирате детски теми е тоа што тие велат дека WordPress родителите се најпогодни за одредени веб-сајтови.

Како да се создаде дете Тема:

Можете лесно да креирате тема за деца, имајќи ги предвид следните точки.

1. Додајте нов директориум и Уреди ја датотеката styles.css

Првиот чекор е да додадете нов директориум на вашата постоечка тема со името на вашата тема на детето и да ги прилагодите неговите поставувања. Тоа е важен чекор и не треба да правите ништо со стиловите .css датотека ако не знаете како да ја уредите.Оваа датотека е присутна во заглавјето на вашиот WordPress и има специфични информации за вашиот сајт, нејзината локација и неговата содржина. Единствениот проблем е тоа што нејзините информации за заглавието не можат да бидат лесно се уредува.Сепак, ако знаете нешто за тие критичности, можете да го вметнете специфичниот код во делот за заглавие на вашата тема.

2. Уредување на родителската тема

Треба правилно да ја уредите родителската тема и да знаете сè за неговите стилови додека креирате детска тема во WordPress. Искрено кажано, нема дефинитивни стилови, а тоа е затоа што родителските теми имаат стандардни стилови. Сепак, можете рачно да ги уредите и да ги скенирате интервебрите за подобри резултати од темата на вашето дете.

3. Додавање на функцијата.php

Ако барате да додадете function.php датотека во темата на вашето дете за да изгледа подобро отколку порано, ќе треба да вметнете одреден код и да ги уредите поставките на вашата тема. Сега знаеме што треба да правиме со темите на нашето дете и топло ги создаваме. Најдобриот дел е тоа што овие теми се лесни за создавање и можат да се прилагодуваат, инсталираат и инсталираат во секое време. Дополнително, можете да додавате нови опции за темата за деца врз основа на вашите барања, но препорачуваме да не менувате ниеден код или да ги менувате поставките на темата за деца поради неговата ограничена употреба и опции.

Три забавни работи со темите за деца

Сега ги знаете основите на темата на вашето дете и можете да ги направите следните забавни работи со него

1. Додајте нови опции на својот прилагодувач - лесно можете да додадете нови опции во неговиот прилагодувач и ќе видите дека ги добиваат сите функции од родителската тема.

2. Додај нови шаблони за тип на вид - Ако користите WooCommerce, можеби ќе сакате да ги додадете шаблоните за сопствени производи на темата за детето за да го дадете привлечен изглед. Додајте го во темата за детето, осигурувајќи дека нема да го изгубите кодот кога родителската тема се ажурира.

3. Пребришете ја темата "Материјали на мајката" - треба да ги пребришете распоредите на шаблоните во родителските теми. Еден од најдобрите и најпогодни начини да го направите тоа е копирање на шаблонот од родителот во темата за дете и почнете да го прилагодувате од таму.

November 29, 2017