Back to Question Center
0

Semalt: Сè што треба да знаете за најпознатите онлајн енциклопедија - Википедија

1 answers:

Википедија е единствената онлајн енциклопедија која ја води непрофитна организација. Вкупната големина на оваа веб-страница е едноставно огромна! Всушност, ова е речиси триесет терабајти на податоци. Бројни студии покажаа дека Вики статии секојдневно привлекуваат милиони посетители - servicios de hosting amazon.

Англиски Вики

Експертот Јулија Вагнева од Селталт вели дека англиската Википедија има статии напишани од милиони писатели. Сите информации се достапни бесплатно, а Вики се зголеми значително по неговото лансирање во јануари 2001 година. До ноември 2001, беше објавена првата итерација на главната страница на Википедија. Англиската Википедија има повеќе од два милиони статии, кои беа објавени во 2007 година и беа уредувани од висококвалитетни професионалци во 2009 година.

Мисија на Википедија

Основачот на оваа веб-страница вели дека заштитата на статиите е тешка задача, бидејќи Википедија е отворена за сите. Од самиот почеток, Велс ѝ даде на Википедија јасна мисија: нудејќи бесплатно знаење за сите луѓе на интернет. Во исто време, тој има воспоставено некои правила и прописи кои секој треба да ги следат. Системот работи ефикасно, а Википедија сега е најголема и најсигурна енциклопедија во светот.

Улогата на волонтерите во управувањето со Википедија:

Најголемиот дел од уредувањето и пишувањето на Википедија го прават доброволци, кои живеат во различни делови на светот. Многу од нив се администратори на Екслузивно веб-сајтови. Мнозинството корисници сметаат дека милиони луѓе раководат со Википедија, но тоа е основната работа на една мала заедница. Нејзините администратори се волонтери и редовно разговараат меѓу себе за нови страници и статии од Википедија преку интернет-мејлинг листи.

Улогата на експерти во развојот на вики

Брит и Матеј напишале сосема нова книга под наслов Структурно разликување во социјалните медиуми: Адхакратија и ентропија. Оваа книга фрла светлина за тоа како Википедија стана рецензирана веб-страница, како и најавтентична онлајн енциклопедија.

November 29, 2017