Back to Question Center
0

Semalt против Botnets - начини на борба против нив

1 answers:

Ботните работат во коњугација со поробени компјутери и зомби и заразиле голем број уреди низ целиот свет. Ботнет е колекција на компромитирани компјутери кои беа киднапирани и сега се користат за извршување на нелегални задачи. На хакерите не треба да ја користите вашата IP адреса за да го нападне вашиот уред. Наместо тоа, тие едноставно создаваат огромни мрежи на зомби компјутери и контролираат различни уреди од оддалечена локација.

Botnets почна да се направи свој белег во 2001 година, кога финансиски мотивирани хакери испрати сомнителни шифри онлајн и нападнаа голем број незаштитени уреди без знаење на корисниците.

Овде Artem Abgarian, водечки експерт за Semalt , разговараше за различните начини за борба против ботнетите онлајн.

1. Дајте ги услугите за филтрирање на веб

Веб-филтрирање услуги се најдобри и најсигурни до денес. Тие помагаат да ги скенира нашите системи за можни ботови и необично однесување. Исто така, овие услуги ги скенираат злонамерните активности и ги блокираат сајтовите што испраќаат сомнителни посети за вас. FaceTime Communications, Websense и Cyveillance се некои примери за услугите за филтрирање на веб на кои може да зависат. Тие ги следат вашите онлајн активности и ги спречуваат вашите уреди од сомнителни нешта, како што се симнување на JavaScript и извршување на грешки на екранот. Покрај тоа, тие трик на botnets и да направите вашето пребарување искуство сигурен и пријателски во голема мера.

2. Префрлете ги прелистувачите

Друг начин за борба против ботнет е да ги префрлите вашите веб-прелистувачи. Треба да се стандардизираат на прелистувачите, освен Internet Explorer и Firefox.Овие два прелистувачи се лесна жртва на хакери и не ги покажуваат посакуваните резултати кога е нападнат од ботнети.Најдобрата опција е Гугл Хром, кој нема алтернатива.Мекс се статички безбедни од ботнети и Linux исто така е добро да оди.

3. Оневозможете ги скриптите

Екстремно но сепак прекрасна мерка е целосно да ги оневозможите прелистувачите од сценариото, но ова може да предизвика замаглување на продуктивноста на вашите веб-сајтови и веб-базирани апликации. Ова не е погодна опција за компаниите и поединците кои работат како хонорарни преведувачи и заработуваат многу од нивните веб-страници.

4. Распоредете ги системите за откривање на упад и за откривање на упад

Друг интересен и корисен начин е да се распоредат системи за спречување на упад и за откривање на упад. На пример, ако вашата машина експлодира во Internet Relay Chat, можете да распоредите кој било од двата система за да го заштитите веднаш. IPS го следи однесувањето на вашиот уред и ги означува HTTP-нападите од теренот до точка, што значи дека распоредувањето на двата системи може да ви користи вам и вашиот уред.

5. Заштита на содржината генерирана од корисниците

Важно е да се заштити вашата содржина генерирана од корисниците редовно, така што таа не стане жртва на писатели на малициозен софтвер онлајн. Дан Хаббард, претседател на Websense, вели дека една од главните проблеми на сајтовите креирани од корисниците е феноменот Веб 2.0.

6. Користете алатки за санација

Ако вашата машина е заразена, треба да ги користите алатките за санација. Компаниите како што се Symantec користат такви алатки редовно, бидејќи помагаат во откривањето и чистењето на сите видови на rootkits и botnets. Со тоа, можете да одберете кој треба да ја посетите вашата веб-страница и кој не треба. Тоа на крајот ќе го подобри севкупниот квалитет на вашата веб-страница и ќе го спречи системот од rootkit и ботнетните инфекции Source .

November 29, 2017