Back to Question Center
0

Semalt предупредува на различни видови на WordPress веб-хакове

1 answers:

Ако вашите безбедносни скенирања се враќаат позитивно, вашиот веб-сајт може да биде погоден од спамери. Ние сите знаеме дека WordPress е најпознат и најдобар систем за управување со содржини. Поради големиот број и обем на веб-страници на WordPress, речиси е невозможно да останеме безбедни од хакерите на WordPress.

Рајан Џонсон, врвен експерт од Семалт , овде дава преглед на различни типови на веб-страници на WordPress на интернет за да останете безбедни.

Malware

Malware ги покрива сите видови на опасни и штетни програми и софтвер, како што се вируси, тројанци, ransomware и шпионски софтвер - socks for bar stools. Ќе ја видите вашата сметка на Google Analytics; малициозен софтвер, исто така, pop-up прозорци во веб-прелистувачите што не предупредуваат да го исправиме што е можно поскоро. Треба да инсталирате антивирусна или анти-малициозна програма за да ја отстраните. Малициозен софтвер може да ги направи сите видови на злобни работи како крадење на деталите за вашата кредитна картичка, лични информации, оштетување на вашиот сајт, бришење важни датотеки и заклучување на вашиот компјутер или мобилен уред додека не ја платите откупот.

Фишинг

Фишинг нападите најчесто се случуваат преку е-пораки што ве воведат да отворите одредени прикачувања или да влезете во неколку веб-страници како што се PayPal, банката на Америка и други. Тие сакаат да кликнете на сомнителните врски и да изгледате автентично. Во принцип, фишинг нападите треба да ве измамат, а хакерите ги користат тие пораки за да ги украдат вашите ингеренции на интернет. Никогаш не треба да кликнете на прилогот на е-пошта што изгледа сомнително или чудно.

SQL Injection

SQL е компјутерски јазик што го користат вашите блогови и веб-страници на WordPress. SQL (структуриран јазик за пребарување) помага да комуницира со базите на податоци. Накусо, SQL инјекциите можат да ги заменат SQL-запросите со кодови што ја водат базата на податоци за да направат нешто како хакерство и фишинг. Хакерите ги користат овие информации за да ги украдат вашите податоци и да ги пренесат вашите датотеки од еден компјутер на друг. Приклучоците за Wordpress и различни теми можат да помогнат во спречување на инјекциите на SQL.

Компромитирани лозинки

Со различни сметки за е-пошта на интернет, луѓето ја користат истата лозинка на различни локации. Ако хакерите откријат една од вашите лозинки, тие можат лесно да пристапуваат до вашите повеќекратни сметки. Затоа, треба да ги спречите вашите лозинки да бидат компромитирани и да чуваат различни лозинки за различни сметки.

Недоставени софтверски ажурирања

Експертите на WordPress се вредни за подобрување на приклучоците, софтверот и темите. Вордпрес корисниците не се вредни за инсталирање и ажурирање на нивните програми. Така, недостасува софтверски надградби може да ве наведе да страдате на интернет. Тоа е безбедно да се каже дека ова стана еден од главните проблеми на интернет и може да изгубите разни вредни датотеки и податоци поради компромитирани софтверски ажурирања.

Несигурни теми и приклучоци

Бидејќи различни луѓе придонесуваат кодови за WordPress во формите на теми и приклучоци, хакерите можат лесно да ги шират злонамерите и вирусите. Најдобра заштита е да се ажурираат приклучоците и темите.

Сиромашни безбедносни политики

Сиромашните безбедносни политики може да те натера да се чувствуваш тажно, а твојот бизнис може да престане да расте. Ако повеќе луѓе имаат пристап до вашата веб-страница, не треба да направите потоа Администратор. Наместо тоа, можете да им доделите различни улоги и да ги спречите да пристапуваат до административниот панел на вашата веб-страница на WordPress.

ДДОС

Распространливите напади на одбивање на услуга се широко распространети и лесно се објавуваат на интернет. Тие лесно може да ги срушат десетици сајтови без познавање на веб-администратори.

November 29, 2017