Back to Question Center
0

Semalt: Останете безбедни од она што хакерите ги прават со компромитирани сајтови на WordPress

1 answers:

Често слушаме за веб-сајтовите насочени од хакери и спамери. Повеќето веб-администратори претпоставуваат дека ако нема податоци за кражба, како што се податоци за кредитна картичка или банкарски информации, компромитирање на нивните сајтови не е важно. За жал, тие не се во право бидејќи хакерите можат да направат многу работи со своите WordPress сајтови.

Главните нешта хакери или спамери може да направи со вашиот сајт се опишани подолу од страна на Рајан Џонсон, водечки експерт на Semalt .

Отфрлени сајтови и да ги преземе офлајн:

Најчесто, хакерите или спамерите ги заменуваат вашите веб содржини и статии со свои. На пример, некои од веб-сајтовите за вести се нападнати, а нивната политичка содржина се заменува со статии поврзани со тероризам - great fonts for business logos. Хакерите едноставно се фалат дека ги нападнале сајтовите и не можете да направите ништо за да го прикријат она што го правеа. Секој кој ја посетува вашата веб-страница ќе се запознае дека вашиот сајт е хакиран. Пример за обележаната страница е opennet.net. За хакерите кои ја заменуваат вашата содржина со пропаганда, вашата веб-страница е место за бесплатна реклама.

Испрати спам:

Хакерите продолжуваат да испраќаат спам-пораки до голем број луѓе кои ги користат вашите информации, како кориснички имиња или лозинки. Статистиката открива дека 54% од сите испратени или примени пораки се спам..Друг извештај од истражувањето сугерира дека хакерите компромитираат многу сајтови на WordPress и ги користат за испраќање спам-пораки до многу корисници секој ден. Во повеќето случаи, веб-администраторите дури и не знаат дека нивните сајтови се погодени од хакери. Тие исто така може да забележат дека веб-сајтовите се забавуваат и шилата на серверот станаа заеднички проблем. Напаѓачите добиваат две главни придобивки од ова: прво, тие ги користат ресурсите на серверот бесплатно. Второ, тие ја уништуваат вашата репутација онлајн и го уништуваат рангирањето на вашиот сајт во резултатите од пребарувањето.

Злонасочни пренасочувања:

Хакери или спамери исто така се вклучени во малициозни активности. Пренасочувања се ефективни за нив да се инволвираат сообраќајот на разни злонамерни и штетни веб-страници. Корисниците дури и не знаат дека ова им се случува, и тоа е честа појава кога вашите реклами не се прикажуваат правилно. Напаѓачите ги искористуваат пренасочувањата и испраќаат висококвалитетен сообраќај кон нивните веб-страници. Нивниот мотив е да се подобрат ранговите на пребарувачите на нивните сајтови и да се шират злонамерни содржини на интернет.

Страници со страници на домаќинот:

Хакерите користат фишинг-страници за да ги измамат посетителите да обезбедуваат приватни или чувствителни информации. Најчесто, тие се олицетворуваат на банка или трговците на мало и се обидуваат да нѐ натера да им дадат информации како што се нашите кориснички имиња и лозинки. Тие, исто така, ги крадат деталите за кредитна картичка со користење на овие фишинг страници. Хакерите зафаќаат многу информации за познатата WordPress-страница, а пример за фишинг страница е eff.org.

Ransomware:

Ransomware е злонамерна програма која може да го блокира пристапот до вашиот сајт и бара да платите откуп ако сакате да имате пристап до обновен. Хакерите го користат ransomware како начин на заработка и напаѓаат многу веб-сајтови и блогови. За да спречите напади со ransomware, треба да имате бекап на вашите датотеки. Ако ги имате резервните датотеки, можеби ќе треба да платите откуп на хакерите бидејќи тие нема да ви дозволат да го користите вашиот WordPress сајт за деловни цели.

Без оглед на тоа каков тип на бизнис го правите и колку сообраќај добива вашата веб-страница на WordPress, хакерите или напаѓачите можат лесно да дознаат како да ги користат вашите веб-страници од лични причини.

November 29, 2017