Back to Question Center
0

Semalt објаснува како да блокирате некои земји од пристапот до вашата страница

1 answers:

Ако имате веб-сајт или блог, мора да бидете запознаени со фактот дека тој е стандардно достапен за сите земји. Различни сајтови не се релевантни за луѓето во други држави, па затоа не треба да очекуваме значителен сообраќај и посети од нив. На пример, ако имате локална книжарница и вашиот пазар е луѓе во вашата земја, тогаш не треба да им дозволите на другите земји да го трошат пропусниот опсег на вашиот сервер.

Постојат различни причини зошто е неопходно да се блокира пристапот до одредени земји. Најдобра причина е тоа што вашиот сајт ќе се грижи само за локалното население и нема никаква врска со аутсајдерите, за да можете да ги запрете Google, Bing и Yahoo од индексирање на вашиот сајт за тие држави. Еве, Рос Барбер, Семалт Менаџер за успех на клиентите, разговараше за најчестите методи за блокирање на земјите:

1 - site play.com play.com. Датотеката .htaccess

Ако сте веб-администратор, може да знаете дека уредувањето. Htaccess датотеката може да има корист од вашиот сајт на многу начини. Легитините хакери и спамери користат прокси и бот фарми за извршување на нивните задачи. А вебмастерот, сепак, може да ги блокира сомнителните IP адреси, така што хакерите не можат да прават непослушен работи онлајн. Вашата датотека .htaccess најверојатно ќе прерасне во илјадници текстови ако ги блокирате несаканите земји. За ова, само треба да поставите одреден код во датотеката .htaccess, а кодот е:

Нарачај Одбиј, Дозволи

негираат од 1.1.1.1

Негираат од 2.2.2.2

Одбиј од 3.3.3.3

2. Користете го хостинг компанијата со блокирање услуги

Можете да ја користите услугата за хостирање која нуди различни услуги за блокирање на земјата. GoDaddy е единствената хостинг компанија која ја нуди оваа услуга по разумни месечни цени.

3. Голи метал

Голи метал, исто така наречен VPS, е машина која можете да ја користите за блокирање на несаканите земји. Од софтверот заштитен ѕид до услугата за хостинг и контролниот панел, голиот метал носи сè во ваши раце. Три истакнати голи метални опции со кои можете да одите се Дигитал Океан, Rackspace и InMotionHosting. Гугл нивните имиња и проверка детали.

4. Користете ги вашите cPanel IP блокатори

Компанијата за хостинг што ја користите може да ви помогне да ги блокирате IP адресите преку контролниот панел. Можете да ги контактирате директно и да побарате од нив да инсталираат IP-блокатор на вашиот cPanel, така што ќе можете да ги блокирате IP-адресите на земјите од кои не сакате да добивате сообраќај.

5. Геоблокинг или Гео Рестрикција

Геограничување ни овозможува да ги одбереме земјите за кои сакаме да го ограничиме пристапот. Со конфигурирање на бела листа или црната листа на овие земји, можете лесно да ја контролирате испораката на вашата веб-содржина преку Amazon CloudFront. Акамај е уште една можност да се оди со. Ако имате CDN доставување на вашата веб содржина, мора да бидете загрижени за бесмисленото користење на вашиот пропусен опсег. Обрнете внимание на Geoblocking услугите и сфатете ги работите совршено

6. Апачи модули

Ако ги имате модулите на Apache, нема да ви биде потребна датотека. Htaccess со многу линии на IP адреси. MaxMind ни обезбедува бесплатна база на податоци која можеме да ја користиме за да ги блокираме несаканите или сомнителните IP адреси. Нејзината GeoLite2 е најдобра опција да се оди со и е бесплатна.

November 29, 2017