Back to Question Center
0

Semalt: лажни посетители на сајтот и како да се справите со нив?

1 answers:

Сите веб-администратори користат Google Analytics за следење на посетителите на нивниот веб-сајт. Иван Коновалов, Семант менаџер за успех на купувачи, вели дека ако забележите скокови во посети во вашата сметка на Google Analytics, шансите се дека реферер спам го погоди вашиот сајт. Новите веб-страници и блогови добиваат од 50 до 100 посети дневно, а ако статистичките податоци покажуваат повеќе од 200 посети на неколку дена без соодветна оптимизација, треба да бидете свесни за проблемот и да се обидете да го најдете своето решение.

Вашата прва мисла ќе биде "мојот сообраќај постепено се зголемува". Кога ќе копате во овие бројки, ќе откриете дека реферер спам создава хаос за вашиот сајт тивко.

Од каде дојдоа посетителите?

Повеќето од веб-страниците и блоговите добиваат посети од органски сајтови за пребарување и социјални медиуми. Некои од веб-администраторите избираат референции, а линковите на наведените сајтови може да се најдат во делот Ви Канали во сметката на Google Analytics. Ако нагло забележиш, ќе дознаеш дека рефералите одат секој ден и зголемените референции не се добри за твојата страна. Имајќи врски од низок квалитет или веб-сајтови за возрасни е знак дека вашата веб-страница е во опасност. За некои, зголеменото упатување е добра работа, но всушност не е.

Кој се поврзува со мојата веб-страница?

Одете во делот Препораки за да го препознаете бројот на сајтови кои ви праќале сообраќај за реферал со денови. Веројатно гледате на слободни-социјални-buttons.com, darodar.com, 4webmasters.org и sanjosestartups.com во оваа област. Ако на Google овие веб-сајтови, ќе најдете дека тие се всушност упатува спамери и постојано ви испраќа лажен сообраќај речиси секојдневно. Тоа значи дека сообраќајот што доаѓа од овие референтни сајтови е ништо повеќе од болка за вас.

Реферер спам е лажно барање испратено до вашиот сајт со скрипта која го крие вашиот HTTP реферер. HTTP реферерот е дел од информациите пренесени од прелистувачот кога се движите од еден веб-сајт на друг. Неферските типови ќе го постават вашиот HTTP реферер на веб-страници за спам, чија цел е да промовираат на интернет. Ако сте загрижени за бројот на посети што ги добива вашиот сајт или кликне на тие врски, никогаш не треба да ги посетите нивните веб-страници.

Зошто реферер спам е опасен?

Некои веб-страници ги објавуваат препорачаните логови и се фокусираат на лежење други бенефиции за спамерите. Кога податоците се објавуваат на интернет, спамерите добиваат поттик за своите веб-страници. Изгледа како пребарувачот лесно ги индексира нивните веб-сајтови или блогови лесно, сметајќи ги легитимни. Препорачувањето на спам е опасно поради следниве причини:

  • Може да ја искривува вашата сметка на Google Analytics, а бројот на посети е секогаш надувен;
  • Тоа ни го оневозможува да провериме колку вистински посетители имавме на нашата веб-страница;
  • ја зголемува стапката на отскокнување на 100%, а траењето на сесијата е секогаш 0:00:00;

Google и другите пребарувачи ги знаат овие работи и може да го повлечат рангирањето на вашиот сајт во наредните денови. Затоа посетителите на спам за спамери се малку бурните за веб-администраторите. Треба да преземете сериозни мерки против овие сомнителни веб-сајтови, пред да биде предоцна и вашиот бизнис е уништен на интернет Source .

November 30, 2017