Back to Question Center
0

Semalt: Како да ги блокираме Pop-up прозорците, да додаваме исклучоци и да ги решаваме проблемите во Mozilla Firefox

1 answers:

Во следната статија, Макс Бел, менаџер за успех на клиентите на Semalt , ги објаснува сите прилагодувања што треба да ги знаете кога контролирате скокачки прозорци во вашиот прелистувач Mozilla Firefox.

Што се скокачки прозорци?

Скокачки прозорци се прозорци на пребарувачот кои автоматски се појавуваат на вашиот интернет пребарувач без ваша дозвола. Тие никогаш не го полнат целиот екран и можат да се појават на врвот на тековната страница или под него (поп-индекси). Firefox има уникатна карактеристика која им овозможува на своите корисници да ги контролираат и појавните прозорци и поп-падовите. Ако ја посетите страницата со опции, ќе откриете дека функцијата за блокирање на скокачки прозорчиња е стандардно вклучена - slot vikingos. Ако корисникот претходно не ја отфрли информативната лента на Firefox, таа ќе се појави во секое време кога прелистувачот ќе блокира скокачки прозорци. Икона што прикажува блокиран скокачки прозорец, исто така, ќе се прикаже во тековната лента за адреси.

За пристап до опциите за блокирање на скокачки прозорци на страницата, кликнете на Опции од информативната лента или иконата во лентата со адреси. Можете да изберете од следново:

 • Дозволи или блокирање на скокачки прозорци на тековната страница;
 • Уредување на опциите за блокирање на скокачки прозорци
 • Изберете да не ви ја прикажувате пораката што известува за блокираното pop-up
 • Прикажи детали за блокираното pop-up;

Блокирањето на скокачки прозорци на страницата може да се меша со други веб-страници. Некои веб-сајтови користат скокачки прозорци за некои од нивните важни карактеристики. Ако ги блокирате нивните скокачки прозорци, тие ги оневозможуваат овие функции. За да дозволите некои сајтови да се појавуваат нивните скокачки прозорци додека пребарувате, ќе треба да ги додадете специфичните веб-страници листа на оние што им се дозволени да покажуваат скокачки прозорци.

Блокирањето на скокачки прозорци не секогаш функционира..Некои веб-сајтови знаат како да ги користат откриените методи, што им отежнува на Firefox да ги спречи појавувањето на нивните скокачки прозорци дури и откако ќе ги блокираат.

Еве што треба да очекуваме во подесувањата на блокирачот на поп-ап:

1. Пристап до поставките за блокирање на скокачки прозорци

 • Притиснете на копчето за мени во горниот десен агол и изберете Опции од опаѓачкото мени;
 • Притиснете на панелот за приватност и безбедност
 • Отстранете ги прозорците на блокот во делот за дозволи;
 • Во табулаторот Исклучоци се појавува нов дијалог прозорец, каде што внесувате листа на сајтови што сакате да ги дозволите;

Дијалогот ве поттикнува:

 • Дозволи: ви помага да додадете веб-страница на листа на исклучоци;
 • Отстрани сајт: ви овозможува да отстраните веб-страница од листата на исклучоци;
 • Отстрани ги сите страници: ги отстранува сите веб-страници од листата на исклучоци

2. Што се случува ако pop-up не се блокира?

Прво, проверете дали pop-up потекнува од Firefox. Изгледот треба да ве информира дали pop-up доаѓа од прелистувачот Firefox. Ако во pop-up прозорецот постои слика со извичник означена во кругот, тогаш pop-up е од Firefox. Неговото отсуство значи дека можеби сте биле жртва на малициозен софтвер на вашиот компјутер, кој е извор на вашите скокачки прозорци.

Второ, проверете дали страницата е додадена во листата со исклучоци. Следете ја постапката за да пристапите до поставките за блокирање на скокачки прозорци и отворете го дијалогот за исклучоци. Ако веб-сајтот што предизвикува скокачки прозорци е во списокот со исклучок, кликнете на Отстрани ги локациите, а потоа зачувајте ја и затворете ја страницата.

Понекогаш pop-up прозорците се намерен потег од Firefox за да се осигура дека не блокира pop-up прозорци за сајтови кои бараат да работат. Затоа, одреди дали прозорецот ќе се појави по кликнување на глувчето или притискање на копче. Ако го сторат тоа, и функцијата за блокирање на скокачки прозорци е вклучена, не треба да бидете загрижени.

Ако pop-up прозорците се дизајнирани да изгледаат како прозорци, но навистина не се, тогаш Firefox не може да ги запре.

Конечно, ако pop-up се појавува по отворањето на Mozilla со барање да учествувате во анкетата од SurveyGizmo, таа е програма за проверка на компанијата и Firefox нема да го блокира.

November 29, 2017