Back to Question Center
0

Semalt: Како да блокирате веб-страници на Google Chrome во рок од една минута

1 answers:

Во тековните искуства за прелистување на веб-страници, може да биде од суштинско значење за корисниците да блокираат веб-страници во некои случаи. На пример, родителот може да сака да ги ограничи нивните деца од пристап до некоја веб-страница за содржини за возрасни. Во други случаи, може да се блокира веб-страница која постојано се појавува - nt hosting reseller.

Менаџер за успех на клиентите на Semalt , Мајкл Браун, обезбедува некои методи кои луѓето ги користат за да ги спречат овие веб-страници.

Ова упатство за оптимизација содржи неколку методи кои објаснуваат како да блокираат некои веб-страници од вашиот компјутер. Ние ќе го користиме Google Chrome како наш примерок пребарувач. Овие методи се однесуваат на различни компјутерски прелистувачи и разни екстензии. Постапката може да се разликува малку поради варијации на авторот на кодот. Сепак, не треба да се грижите за вашиот оперативен систем. Овие методи вклучуваат:

1. Користење на екстензии на Chrome

Можно е да користите некои додатоци и екстензии за да се ограничи употребата на некои функции на прелистувачот. Некои од овие додатоци имаат повеќе функции, како што се пристапот до лозинка за да додадете друг слој на заштита. Во оваа насока за оптимизација, ќе користиме екстензија со име BlockSite. Можете да го инсталирате додатокот за прелистувач од веб-продавницата на Chrome Web App. Можете да го инсталирате овој додаток и да кликнете на копчето за инсталирање (Add to Chrome).

Со овој додаток, можете да додадете веб-страница на црната листа кога пребарувате со кликнување на нејзината икона. Можете да ги овозможите и оневозможите функциите на овој додаток. Покрај тоа, секогаш можете да отидете на своите опции и да управувате со веб-страниците на црната листа..Кога ќе кликнете на врската до доменот на црната листа и ќе добиете порака "Блокирани", тоа значи дека продолжувањето работи правилно. Други екстензии можат да ја користат оваа постапка или не, но работат под сличен концепт.

2. Блокирање веб-страници на Windows PC

За луѓе кои работат на Windows PC, може да биде од суштинско значење да го блокира целиот сајт од страна на неговиот хост на датотеки. За да го постигнете овој ефект, кликнете Start на вашиот десктоп компјутер и напишете "C: \ Windows \ System32 \ drivers \ etc \" на почетниот панел за пребарување. Од тука, потребна ви е опцијата за десен клик и уредувајте ги домаќините на датотеки користејќи едноставен софтвер за уредување на notepad.

Можете да го користите кодот 127.0.0.1 плус името на веб страната за да го блокирате. Вашиот прелистувач може да престане да пристапува до него од тој посебен компјутер. Користете нов запис на друга линија за да блокирате повеќе веб-страници. За да го спречите целиот домен, внесете ја страницата со исклучок на "https: // или www" за да ги опслужувате сите протоколи.

3. Користење на софтвер од трети страни

Некои компјутерски апликации можат да помогнат да се ограничи пристапот до некои веб-страници. Кога ќе го инсталирате овој софтвер, не треба да дознаете како да ги блокирате сите страници. Тие можат да направат се за вас. Овој софтвер може да вклучува и firewalls или антивирус софтвер. Сепак, повеќето од овие апликации може да бараат некои надоместоци за нивната употреба, бидејќи тие не се бесплатни.

4. Блокирање на страница преку рутер

За напредните корисници, можно е да се блокира целата мрежа. Оваа постапка е малку техничка и може да бара да ангажира експерт. Треба да се блокира веб-страница од IP адреса. Сепак, од суштинско значење е да направите резервна копија на вашата конфигурација на рутерот. Можете да се вратите на овие промени само во случај нешто да тргне наопаку.

November 29, 2017