Back to Question Center
0

Семалт Исламабад експерт: Топ 10 најпопуларни веб роботи и ботови

1 answers:

Постојат два типа на ботови на интернет, кои се нарекуваат добри ботови и лоши ботови. Треба да се преземат сериозни мерки против лошите ботови, бидејќи тие можат да го конзумираат пропусниот опсег на DDN за кратко време. Освен тоа, негативните или лошите ботови ја крадат вашата веб-содржина и ги земаат ресурсите на серверот. Од друга страна, добри ботови (исто така наречени како веб-роботи) треба да се постапува внимателно, бидејќи тие помагаат да индексираат вашиот веб-сајт во резултатите од пребарувањето , како што се Бинг, Google и Yahoo - 2gb windows vps uk.

Мајкл Браун, водечки експерт од Семалт , уверува дека има стотици до илјадници ботови и веб-роботи што го чистат интернетот, но следните се најпопуларни.

1. GoogleBot

Googlebot е еден од најдобрите и најпознатите веб робови до денес. Широко се користи за индексирање на веб-содржини и написи за резултатите од пребарувањето на Google. Најдобра карактеристика на Googlebot е тоа што им овозможува на корисниците многу алатки и опции. Поконкретно, Googlebot му кажува на Google кои страници треба да се индексираат и кои треба да се остават зад себе.

2. Бинбот

Исто како и Googlebot, Bingbot е популарен веб-пребарувач од Microsoft. Тоа е околу со години и има за цел да индексира веб-страници во резултатите од пребарувањето на Бинг. Bingbot е идеална замена за бот МСН. Неговата најистакнати опција е наречена како Fetch како Bingbot, која е присутна во Bing Webmaster Tools. Оваа опција ви овозможува да барате страници да бидат индексирани и прикажани во резултатите на Bing.

3. Slurp Bot

Slurp Bot е веб-пребарувач на Yahoo, но се напојува со Бинг. Веб-страниците треба да дозволат Yahoo Slurp пристап до нивните страници за да се појават во резултатите од Yahoo Mobile Search. Овој веб-пребарувач се користи за да се соберат содржини од веб-сајтовите на партнери за вклучување во Yahoo News, Yahoo Sports и Yahoo Finance.

4. DuckDuckBot

DuckDuckBot е познат и најдобар веб-роботот на DuckDuckGo. Овој стил = "текст-декорација: нема; граница-дното: 1px солидна;" href = "https: // semalt..com / qa / search-engine.htm "> пребарувачот е познат по својата приватност и не го следи корисникот без негова дозвола. Во просек, тој се справува со десет милиони пребарувања секој ден, а DuckDuckGo ги добива резултатите од повеќе од 400 извори, вклучувајќи и неколку вертикални извори кои даваат одговори во врска со Instant Answers, Wikipedia и DuckDuckBot. Исто така, се справува со прашањата што доаѓаат од извори како Yandex, Bing и Yahoo.

5. Baiduspider

Baiduspider е официјално име на веб пребарувач на кинески пребарувач или пајакот. Може да индексира многу веб-страници секој ден и ги враќа ажурирањата на својот Baidu индекс. Baidu е еден од водечките кинески пребарувачи. Таа има повеќе од осумдесет проценти од акциите на целокупните пазари за пребарување на Кина континента.

6. Yandex Bot

YandexBot е посебен веб-пребарувач на руски пребарувач Yandex. Медиумите тврдат дека овој бот генерира над 57% од сите пребарувачки сообраќај во Русија во текот на 2015 година.

7. Sogou Spider

Sogou Spider е познат веб-пребарувач на Sogou.com. Овој водечки кинески пребарувач беше лансиран во 2004 година и има ранг од 103 на Алекса. Треба да се има предвид дека веб-пајакот на Sogou никогаш не ги почитува интернет стандардите robot.txt и е забранет од различни сајтови поради нејзиното прекумерно индексирање.

8. Exabot

Овој веб-пребарувач управува Exalead, француски пребарувач. Таа е основана пред неколку години и има над шеснаесет милијарди веб-страници индексирани во резултатите од пребарувањето.

9. Фејсбук надворешен хит

Социјалниот медиумски гигант, Фејсбук, им овозможува на своите корисници да споделуваат интересни врски со други Фејсбук корисници. Надворешниот хит на Facebook врши различни функции, вклучувајќи прикажување на неколку слики, некои возбудливи видеа и неколку веб-страници. Една од главните и познати бои за индексирање е Facebot што помага да се подобрат рекламните перформанси.

10. Alexa Crawler

Alexa Crawler е управуван од Алекса на Амазон и се користи за индексирање на десетици страници. Таа собира информации за веб-страниците и ги рангира врз основа на локални и меѓународни преференции.

Завршна нота

Постојат различни веб-роботи и ботови, па кога ќе блокирате некоја сомнителна веб-локација, осигурете се дека не блокирате добри ботови кои ги индексираат вашите веб-страници во резултатите од пребарувањето.

November 29, 2017