Back to Question Center
0

Semalt: Google Analytics упатува спам. Нејзиното потекло и намената.

1 answers:

Спам во сметките на Google Analytics е вообичаен проблем овие денови, кој секогаш доаѓа во две различни форми: бот реферат спам и дух упатување спам. Рајан Џонсон, менаџерот за успех на клиентите од Semalt , вели дека спам за спарување на бот е колекција од вистински ботови кои ја посетуваат вашата веб-страница или блог, со што Google Analytics ги брои своите информации за реферерот. Spam реферал спам е збирката на ботови кои заобиколат веб-сајт и директно ги погодува серверите на Google Analytics. Тие всушност не ја посетуваат вашата веб-страница и ги измамат Google Analytics за да ги бројат прегледите на страниците и сесиите - unmetered windows vps picture. Оттука, овие две категории се разликуваат една од друга, но и двете може да ги расипат вашите аналитички податоци до степен.

Може ли реферер спам да им наштети на нашите веб-страници или блогови?

Прво на сите, дозволете ми да стане јасно дека упатувањето на спам за Google Analytics се случува кога хакерите или спамителите се обидуваат да испратат лажни податоци на сметките на Google Analytics. Тие користат специфични протоколи за мерење за да се изврши оваа акција и да се соберат IP адреси на голем број луѓе. Тие редовно испраќаат неточни прегледи на страници на сметката на Google Analytics со помош на вашите ID за следење на UA, со нивно надградување со информации за референции за ниско-квалитетни веб-страници и блогови.

Целта на спамери и хакери е да направите да кликнете на нивните affiliate врски и да генерирате многу приходи од сопствените реклами..Тие или нудат евтини услуги или ве принудуваат да одите на сомнителните или заразни страници. Најдобрата опција е да не ги посетувате сајтовите на спамери или блоговите ако сакате да ја обезбедите вашата безбедност и заштита.

Дали спам од Google Analytics е штетен?

Не постојат директни штети на вашата веб-страница, освен од малиот број хитови што ги добивате секој ден. Исто така, ботови се направени во серверите, а стратегиите за оптимизација не можат да ви помогнат постојано да ги блокирате. На спамери и хакери сакаат ништо повеќе од рангирање на нивните сопствени сајтови во резултатите од пребарувањето и притискање на вашите веб страни зад конкуренцијата. Така, тие немаат никаква врска со вашата веб-локација, се додека не одлучат да ги украдат вашите лични податоци.

Дали е вистински сообраќај?

Само за да бидете јасни, спам за рефериране на Google Analytics не е вистински сообраќај. Момците зад ова никогаш не го посетија вашиот веб-сајт, но испратија лажни барања на сметките на вашата анализа преку одредени ботови. Тие ќе се појавуваат во листата на референтни сајтови ако го проверите Acquisition> All Traffic> Referral area. Тие ја зголемуваат стапката на отскокнување на вашиот сајт и ја намалуваат стапката на конверзија. Спамери и хакери едноставно генерираат било какви имоти на UA-XXXXY-Z и испраќаат лажни хитови или барања за уништување на вашиот бизнис на интернет.

Што можеме да сториме за да се бори против spam spammers на Google Analytics?

Можете да почнете со најважните: одете во областа Settings во вашата сметка на Google Analytics и кликнете на "Исклучи ги сите хитови од познати пајаци и ботови" опција. Ова е најдобрата и најпозната иницијатива на Google, и можете да го користите овој метод за да го надминете проблемот за неколку секунди. Алтернативно, можете да креирате филтри и да ги исклучите реферерите или да ја уредите. Htaccess датотеката и да ги зачувате поставките пред да го затворите прозорецот.

November 29, 2017