Back to Question Center
0

Semalt експерт објаснува како да го заштитите вашиот компјутер од Botnets

1 answers:

Ник Чајковски, Семалт Менаџер за успех на купувачи, наведува дека спам пораките станаа обична работа за секој интернет корисник. Поголемиот дел од корисниците на интернет добиваат многу спам-пораки дневно, кои најчесто доаѓаат до спам-папката. Благодарение на модерните филтри за спам, корисниците можат да ги елиминираат повеќето од спам пораките. Еден може да се прашувам за изворот и мотивот зад овие спам пораки. Во повеќето случаи, овие пораки доаѓаат од ботнет. Botnets се една од најлошите закани за сигурноста на инхерентниот прелистувач. Во последните, ФБИ објави дека во САД, 18 компјутери биле компромитирани од хакери секоја секунда.

Што е Botnet?

Ботнет се состои од многу "зомби компјутери", кои се под контрола на напаѓачот, обично без известување на сопственикот. Напаѓачот создава бот и го испраќа на овие лични компјутери. Од тука, тие можат да испраќаат команди и контроли C & C сигнали од сервер. Компјутерот кој е инфициран од овој малвер повеќе не е под команда на сопственикот. Напаѓачот сега може да изврши команда како DDoS напад на одредена веб-страница. Ботот ја формира функционалната единица на ботнет. Од кодирањето на оваа апликација, напаѓачот користи црна шапка дигитален маркетинг значи да се инсталира на компјутер на жртвата.Некои од трикови што ги користат вклучуваат мамка и префрлување на реклами.На пример, апликациите на Фејсбук од малициозни извори обично содржат инфицирани датотеки. Некои од овие пораки вклучуваат тројанци, инфицирани датотеки или прилози. По инсталирањето на малициозниот софтвер на компјутерот на жртвата, напаѓачот мора да користи клиентска програма на оддалечена локација за да испрати инструкции до ботови. Мрежата на botnet може да содржи повеќе од 20.000 независни ботови кои извршуваат слична задача. Напаѓачот потоа ја испраќа инфекцијата на сервер за команда и контрола (C & C) преку:

  • C & C на ботови: Овој метод вклучува испраќање инструкции до мрежата на ботови и нивно примање директно до серверот. Тоа е вертикален модел на комуникација.
  • Врсничка да пер. Бот може да комуницира директно со друг бот. Ова претставува хоризонтален начин на испраќање инструкции и добивање повратни информации. Во овој метод, бот-господар може да го контролира целокупниот ботнет.
  • Хибрид: Оваа тактика е комбинација од два методи опишани погоре.

По започнувањето на успешен ботнет, напаѓачот може да изврши сајбер-криминал како крадење на вашите податоци. Личните податоци како пораки и лозинки можат да протекуваат низ овие средства. Најчесто, кражба на кредитни картички, како и губење на лозинки, се случуваат преку напади на ботнет. Корисниците кои ги чуваат чувствителните податоци како што се ингеренциите за најава, финансиски информации, како и онлајн информации за плаќање, ризикуваат да бидат нападнати од овие хакери Source .

November 29, 2017