Back to Question Center
0

Семалт Експерт: ИоТ и Reaper Botnets и ризиците поврзани со нив

1 answers:

Фејсбук ботнети се користат за да се урне и да се насочат кон некои онлајн услуги, како што е DDOS (Дистрибуирано одбивање на услугите). Тие, исто така, испорачуваат голем број на спам кампањи. Бидејќи корисниците не добиваат идеја ако ботнетите на жнецов ги инфицираат своите компјутери, лесно е да ги украдат вашите лични податоци со спамери, кои потоа се користат за измами за кражба на идентитет.

Ник Чајковски, Семалт Менаџер за успех на купувачи, објаснува дека најлошото е што сајбер-криминалците создаваат ботнети и ги продаваат на онлајн-понудувачите. Потоа ги користат ботнетите за некои компјутерски криминали низ целиот свет. Ботнети на IoT се збирки на компромитирани уреди, вклучувајќи ги и рутерите, DVR, фото апаратите, уредите погодни за носене и неколку вградени технологии - кресло 9906. Тоа главно е заразено од вируси и им овозможува на напаѓачите да контролираат и да вршат различни задачи како офлајн така и на интернет. Сите IoT уреди имаат лоши безбедносни опции и карактеристики како што се предвидливи ингеренции, компромитирани администраторски најавувања и споделени порти за далечински пристап. Хакерите, главно, ги компромитираат уредите преку најавувања на брутална сила и инјектираат различни малициозен софтвер преку отворените пристаништа или ранливи услуги.

Како да најдете ако вашиот компјутер е дел од IoT или reaper botnets

Лесно е да се најде дали вашиот компјутер е дел од ботнет и исто така можете да го оцените неговото влијание врз перформансите на вашиот уред. Кога компјутерот станува ботнет дел, тој функционира полека и не делува според вашите инструкции. Покрај тоа, веб-страниците не се вчитуваат правилно, и вашите оперативни системи се преоптоварени со многу прашања.

Како работат овие ботнети

Ротачките ботнети и IoT се наложени да вршат одредени задачи. Тие главно се одговорни за крадење на лични податоци, како што се кредитна картичка и можеби нема да бидат видливи за корисниците поради нивното тивко однесување. Хакери кои се познати како botmasters главно ги користат овие ботнети. Командите за командување и контрола треба да ги соберат ботнетите.

Следниве ризици се поврзани со овие бонети.

1. Тие се преправаат дека се легитимни и се инволвираат во сомнителни активности:

Ризиците поврзани со ботнетите се исти како ризиците од злонамерните програми и сомнителните активности на интернет. На пример, ботнети се дизајнирани да ги украдат вашите лични податоци и да ги пристапуваат деталите за вашата кредитна картичка. Тие, исто така, добиваат пристап до вашите интелектуални својства, шематски планови и лозинки, а понекогаш ве принудуваат да кликнете на нивните врски до приклучените веб-страници. Треба да се разбере дека откако компјутерот ќе се зарази, повеќе нема да дејствува како ваши барања, туку ќе ги изврши задачите доделени од хакер

2. Не постои линија помеѓу персоналниот и корпоративниот компјутер и мобилните уреди:

Линијата помеѓу корпоративните и персоналните компјутери е матна. Сите ние може да бидеме жртви на ботнет малвер, и единствениот начин да се ослободите од нив е инсталирањето на програмите за заштита од малициозен софтвер. Идентификувањето и запирањето на малициозен софтвер на ботнет е се што ви е потребно за да ја осигурате безбедноста на интернет. Од технолошката перспектива, ботнетите може да се запрат со анти-малициозни или антивирусни програми. Ние можеме да ги запреме инфекциите во мрежниот сообраќај и наскоро можеме да се ослободиме од нив

November 29, 2017