Back to Question Center
0

Semalt: Дали спам од Google Analytics е штетен?

1 answers:

Несаканата пошта во сметките на Google Analytics е чест проблем кој секогаш доаѓа во две различни форми: бот реферат спам и дух упатување спам. Иван Коновалов, експерт од Селталт , објаснува дека бот рефералната спам е колекција од вистински ботови кои ја посетуваат вашата веб-страница или блог. Spam реферал спам е збирката на ботови кои заобиколат веб-сајт и директно ги погодува серверите на Google Analytics. Тие всушност не ја посетуваат вашата веб-страница и ги измамат Google Analytics за да ги бројат прегледите на страниците и сесиите. Оттука, двете категории се разликуваат еден од друг. Сепак, и двата може да ги уништат вашите аналитички податоци до степен.

Како можат да ги повредат нашите веб-сајтови или блогови?

Пред сè, дозволете ми да стане јасно дека упатувањето на спам за Google Analytics се случува кога хакерите или спамерите се обидуваат да испратат лажни податоци на сметките на Google Analytics. Тие користат специфични протоколи за мерење за да се изврши оваа акција и да се соберат IP адреси на голем број луѓе. Тие редовно испраќаат неточни прегледи на страници на сметката на Google Analytics со помош на вашите ID за следење на UA, со нивно надградување со информации за референции за ниско-квалитетни веб-страници и блогови.

Целта на спамери и хакери е да направите да кликнете на нивните affiliate линкови, генерирајќи многу приходи од сопствените реклами..Тие или нудат евтини услуги или ќе ве присилат да завршите на сомнителните или заразни страници. Најдобро е да не посетите веб-страниците на спамер или блогови, ако сакате да ја осигурате вашата безбедност и заштита.

Дали спам од Google Analytics е штетен?

Не постојат директни штети на вашата веб-страница, освен од малиот број хитови што ги добивате секој ден. Исто така, ботови се направени во серверите, а стратегиите за оптимизација не можат да ви помогнат постојано да ги блокирате. Спамери и хакери сакаат ништо повеќе од рангирање на нивните сопствени сајтови во резултатите од пребарувањето и притискање на вашите веб страни зад конкуренцијата. Така, тие немаат никаква врска со вашата веб-локација, се додека не одлучат да ги украдат вашите лични податоци.

Дали е вистински сообраќај?

Само за да бидете јасни, спам за рефериране на Google Analytics не е вистински сообраќај. Тие никогаш не ја посетуваат вашата веб-страница и испраќаат лажни барања на сметките на вашата анализа преку одредени ботови. Тие ќе се појавуваат во листата на референтни сајтови ако го проверите Acquisition> All Traffic> Referral area. Тие ја зголемуваат стапката на отскокнување на вашиот сајт и ја намалуваат стапката на конверзија. Спамери и хакери само генерираат било какви ИД-ХХХХХИ-И имоти и испраќаат лажни хитови или барања за уништување на вашиот бизнис на интернет.

Што можеме да сториме за да се бори против spam spammers на Google Analytics?

Можете да почнете со најважните: одете во областа Settings во вашата сметка на Google Analytics и кликнете на "Исклучи ги сите хитови од познати пајаци и ботови" опција. Ова е најдобрата и најпозната иницијатива на Google, и можете да го користите овој метод за да го надминете проблемот за неколку секунди. Алтернативно, можете да креирате филтри и да ги исклучите реферерите или да ја уредите. Htaccess датотеката и да ги зачувате поставките пред да го затворите прозорецот Source .

November 30, 2017