Back to Question Center
0

Semalt: Блокирај пристап до вашиот сајт содржина со мета тагови и датотеки Robots.txt

1 answers:

Џејсон Адлер Семалт Менаџер за успех на купувачи, вели дека е можно да се контролира што се дели со Бинг, Јаху и Гугл, кога ги чувате податоците безбедно и не го делат на интернет . Податоците кои треба да ги чувате во тајност вклучуваат информации за контакт, PayPal ID, детали за кредитна картичка, кориснички имиња и лозинки. Треба да ги блокирате овие информации од индексирање во Google и други пребарувачи. Кога станува збор за блокирање на УРЛ на вашиот сајт, можно е да ги запрете Google и другите пребарувачи да индексираат одредени страници или статии. Тоа значи дека кога луѓето ќе поминат низ резултатите од пребарувањето, тие нема да ги гледаат и да стигнуваат до URL-то што е блокирано - best online casino bonuses. Исто така, тие нема да можат да пристапат до својата содржина, и може да спречите многу статии да бидат видени во резултатите од пребарувањето на Google. Еве како да го блокираме пристапот до содржината на вашиот веб-сајт:

Блокирање на индексирање на пребарување со мета таговите: Можете лесно да блокирате страници да се појавуваат во пребарувачите кога користите мета-таговите без индекси на HTML-кодот на вашиот сајт. Googlebot индексира страници кои немаат оваа мета таг и ќе ги испуштаат вашите специфични страници од резултатите од пребарувањето поради тоа. Дозволете ни да ви кажам дека оваа мета таг ќе работи само кога вашата датотека robots.txt нема да биде променета.

Блокирај УРЛ со датотеки robots.txt: Датотеката Robots.txt се наоѓа во коренот на вашата веб-страница и го означува делот од вашата веб-страница дека не сакате роботите на пребарувачот и пајаците да индексираат. Го користи стандардот за исклучување на роботи, кој е протокол со множество на команди кои укажуваат каде и како веб-роботите ќе пристапат до вашиот сајт. Роботи..txt, исто така, помага да се спречат сликите да се појавуваат во резултатите од пребарувањето, но не ги оневозможуваат корисниците да ги поврзат вашите веб-страници со нивните сопствени страници. Треба да се има предвид ограничувањата и ограничувањата на датотеките robots.txt пред да го уредите. Некои механизми осигуруваат дека URL-адресите се блокирани правилно. Инструкциите на robots.txt се директиви, што значи дека тие не можат да го спроведат однесувањето на веб роботите. Сите робори ја толкуваат синтаксата на свои начини, а датотеките robots.txt не можат да ги спречат референциите за вашата врска од другите веб-страници. Google е добро да ги следи директивите на датотеките robots.txt, но можеби не е можно пребарувачот да индексира блокиран веб-сајт поради неговите политики.

Откажете од Google Local и Google Properties: Можете да ја блокирате вашата содржина да биде прикажана на различни својства на Google откако е индексирана. Ова ги вклучува Google Local, Google летови, Google Shopping и Google Хотели. Кога ќе одберете да се откажете од тоа да се прикажува во сите овие продавници, вашата содржина што е запишана нема да биде прикажана или ажурирана. Секој напис што е прикажан на која било од овие платформи ќе се отстрани за 30 дена откако ќе се исклучи.

Заклучок:

Важно е да се скрие помалку вредната и корисна содржина од вашите посетители. Ако вашата веб-страница има слични теми на повеќе места, тоа би можело да остави негативен впечаток врз пребарувачите и посетителите. Затоа треба да ги скриете сите овие страници и не дозволувајте пребарувачите да ги индексираат. Отстранете ја содржината од трети лица. Треба да се ослободите од содржината на трети страни која не е важна за вашиот сајт по секоја цена. Не дозволувајте на Google да видат дека споделувате содржина на трети лица, бидејќи во тој случај пребарувачот ќе има помалку вредност на вашето место. Кога сте копирале содржина од голем број сајтови, Google може да ви казнува, и можете да ги блокирате дупликатните статии за да ги подобрите своите рангови на Google .

November 30, 2017