Back to Question Center
0

Опасни бонети! Заштитете го вашиот компјутер со Semalt

1 answers:

Бот е софтверска апликација која извршува задачи на команда како индексирање пребарувач . Ботови се одлични при изведување повторувачки задачи. Сепак, тие можат да бидат користени за малициозни цели од сајберкриминали, како што се преземање контрола на заразениот компјутер. Ботнети се мрежа на приватни меѓусебно поврзани компјутери кои вршат одредена задача.

Во повеќето случаи сајбер-криминалците користат ботнет на следниве начини:

  • Испраќање на спам пораки или други шеми на измама
  • Трик корисниците да ги добијат своите тешко заработени пари - routeros openvpn route remote.
  • Овозможување на сопственикот на веб страната да заработи пари од "лажни кликне".
  • Ботнети исто така мои биткоини
  • Отпочнување на напади на denial of service против некои конкретни корисници или веб-страници.

Онлајн измамници бараат пари од сопствениците на сајтот во замена за враќање на контролата над нивните компјутери или сајтови..Сајбер-криминалците, исто така, користат ботнети за напојување на различни нелегални шеми. На пример, сајбер-криминалците користат ботнети за да ја преплават веб-страницата со сообраќај во исто време со користење на заразени компјутери, па затоа преоптоварувањето на веб-страницата и правење на тоа да се изврши слабо и полека, па дури и да ја направат веб-страницата недостапна за корисниците кои сакаат да ја посетат. Botnets се користат за дистрибуирање на вируси и шпионски софтвер на компјутери. Тие крадат лични и приватни информации од компјутери како броеви на кредитни картички, лозинки и банкарски ингеренции меѓу другите чувствителни приватни информации и ја користат за кражба на идентитети, добиваат заеми или купуваат производи под името на корисникот.

Сепак, ботнети често напаѓаат изложени компјутери, тука се неколку совети кои можат да се користат за да се обезбеди заштита против ботови или барем да се намалат поврзаните ризици. Подолу се наведени некои совети што ги нуди Џек Милер, Селталт Виш менаџер за успех на клиенти:

  • Инсталирајте го највисоко оценет сеопфатен безбедносен софтвер, како што е Norton Internet Security. Овој софтвер е од суштинско значење за откривање и одвраќање на малициозниот софтвер, затоа, спречување на несаканиот пристап до вашиот компјутер.
  • Софтверот што го користите треба да се ажурира, и можете да го направите ова со конфигурирање на поставките на вашиот софтвер
  • за автоматско ажурирање.
  • Зголемете ги поставките за безбедност на вашите прелистувачи.
  • Осигурајте се да пребарувате преку безбедни веб-страници.

Можете да го направите тоа со држење на сајтови кои ви се познати и веб-страниците што се појавуваат на првите неколку страници од резултатите од пребарувањето. Исто така, избегнувајте да кликнувате на прилозите освен ако не ги потврдите нивните извори, особено во спам пораките. Botnets ги наведува корисниците да превземаат малициозен софтвер и да ги измамат корисниците да го вчитаат малициозен софтвер најмногу со отворање на инфициран прилог. Поставете поставки за безбедност на вашиот компјутер да се ажурираат автоматски, за да бидете сигурни дека секогаш имате најсовремени системски ажурирања.

November 29, 2017