Back to Question Center
0

Најдобар начин за идентификување на Malnet Malware според Semalt

1 answers:

Ботнет малвер има способност да се простира растојанија и различни географски локации. Тоа значи дека мрежата на зомби и ботови лесно може да компромитира голем број на системи низ целиот свет. Оваа способност го прави малтретирањето на ботнет мултинационален проблем, и напорите против него треба да се преземат што е можно поскоро - lampade da parete camera da letto moderne. Френк Abagnale, Semalt менаџер за успех на клиентите, објаснува дека ботнет малвер е мрежа на заразени компјутери. Тие се состојат и под целосна контрола на спамер, хакер или напаѓач. Сите поединечни уреди кои се дел од оваа мрежа се нарекуваат ботови.

Откривање на малициозен софтвер на Botnet и нејзина превенција:

Откривањето на малициозен софтвер на ботнет не е лесно, бидејќи тие се дизајнирани да работат без да ни дозволат да знаеме нешто за нивните присуства. Сепак, постојат неколку начини за лесно откривање и спречување.

1. IRC сообраќајот

Изворите на сообраќајот на IRC вклучуваат ботнети и ветеринари кои користат IRC за да комуницираат едни со други

2. Врвен појдовен сообраќај на SMTP

Високиот појдовен сообраќај на SMTP треба да се реши колку што е можно порано.

3. Анти-Ботнет алатки

Алатките против ботнет се добри и обезбедуваат квалитетни резултати. Неочекуваните скокачки прозорци се исто така знак за малициозен софтвер на ботнет.

4. Бавен компјутер

бавниот компјутер или мобилен уред со високи процесорски или мемориски примени е знак за малициозен софтвер на ботнет

5..Скок во сообраќај

Спајк во сообраќај вклучува Порт 6667 кој го користиме за IRC, Порт 25 којшто го користиме за спам-пораки и Порт 1080 кој го користиме за прокси-сервер

6. Излезни пораки

Излезни пораки не се испраќаат од страна на вистинските корисници. Всушност, тие се испраќаат од ботови

7. Прашања со вашиот интернет пристап и неговата брзина

Ако имате повеќе проблеми поврзани со пристап до интернет и брзина, шансите се дека вашиот уред е нападнат од ботнет малвер.

8. Мрежно базелинирање

Перформансите и активностите на вашата мрежа треба да се следат редовно

9. Софтверски закрпи

Сите програми на вашиот компјутер или мобилен уред треба да се ажурираат особено вашите безбедносни закрпи и програмите против малициозен софтвер

10. Будноста

Корисниците треба да ги заштитат своите уреди од високоризични ботови со инсталирање на соодветен софтвер и програми

Формирањето на ботнет малвер онлајн:

Бот се формира кога компјутерот или мобилниот уред е заразен со вирус или малициозен софтвер. Ова им овозможува на хакерите да го контролираат уредот од далечина, и не знаете ништо за тоа. Хакерите или напаѓачите кои ги контролираат бонетите се нарекуваат ботски сточари или вештаци. Напаѓачите или хакерите користат ботнети од различни причини; повеќето од нив користат ботови и вируси за компјутерски криминал. Најчестите апликации за ботнет се нападот на негирање на услуга, кампањата за спам со е-пошта, кражби на податоци и рекламирање или шпионски софтвер.

Како започнуваат нападите на ботнет-малвер?

нападите на ботнет започнуваат со регрутирање на бот. Бот-мајсторите ги регрутираат ботови за ширење на црви, вируси и малициозен софтвер. Исто така се користи за пробивање и заразување на голем број компјутери кои можат или не можат да ги содржат антивирусни програми. Вирусите на ботнет се поврзуваат со вашиот уред и ги контролираат серверите. Од таму, напаѓачите можат да комуницираат и да ги контролираат ботови, назначувајќи ги специфични задачи. Кога ботнетите достигнаа потребната големина, овчарите можат да ги искористат ботнетите за изведување на одредени напади, како на пример преоптоварен сервер, крадење лични информации, кликнување на измами и испраќање спам-пораки.

November 29, 2017