Back to Question Center
0

Malware Attack. Како да се исправи проблемот - Советални совети

1 answers:

Ник Чајковски, Виш менаџер за успех на клиентите на Semalt , вели дека вирусите и малициозниот софтвер се многу софистицирани програми, потребно е многу време и енергија за нивно отстранување. Понекогаш не можеме да се ослободиме од овие работи, и тие се шират од една датотека во друга.

антивирус софтвер

Не би било погрешно да се каже дека антивирусни алатки и софтвер не се легитимни и сигурни. Според извештајот на Comparatives, организација која проценува и тестира различни безбедносни алатки, најдобриот антивирусен софтвер не фаќа повеќе од 98% од малициозен софтвер и вируси. Стотици илјади вируси и нивните варијанти се активни на интернет, па знаењето и отстранувањето на сите од нив е многу тешко. Повеќето проценки откриваат дека значителен број на антивирус софтвер се добри за ништо.

Степенот на штета

Откако вашиот систем е инфициран, станува тешко да се знае степенот на штетата направена на оперативните системи. Дури и компјутерските експерти не можат да ви дадат точни податоци и информации. Во такви околности, станува невозможно за нас да знаеме како да ги поправиме и реставрираме оштетените датотеки. Некои од вирусите влегуваат во вашиот компјутерски систем и создаваат многу проблеми, вклучувајќи ги и rootkits. Ако имате среќа бидејќи вашиот компјутерски систем е безбеден од вируси и малициозен софтвер, мора да преземете мерки што е можно порано.

Како да се избегне вируси и други малициозен софтвер

Важно е да знаете сè за малициозен софтвер и вируси пред да преземеме акција противнив. Malware е краткорочно се користи за различни негативни компјутерски програми и алатки. Мора да сте слушнале за rootkits, spyware,вируси и тројанци. Сите тие се различни форми на малициозен софтвер и се сметаат за штетни за вашиот компјутерски систем. Се создава малициозен софтвери од бељи и колеги студенти. Дури и компјутерските експерти ги создаваат со помош на различни програми. Постојат организирани групи на компјутертехничари и специјалисти кои имаат за цел да пробијат голем број компјутерски уреди и да бараат откуп. Тие продолжуваат да ги бараат вашите броеви за социјално осигурување,детали за кредитна картичка и други лични податоци. Треба да избегнувате користење на веб-страници за порнографија и коцкање. Исто така е важно да не кликнете нанепознати прикачувања на е-пошта, спречување на споделување на датотеки, нелегален софтвер, видео и музички веб-страници. Некои од најпознатите примери се BitTorrent, Frostwire,и Limewire. Не отворај пораки што доаѓаат од непознати лични карти. Исто така, треба да избегнувате да кликнете на нивните врски, освен ако не сте сигурни дека себезбеден. Не треба да преземате датотеки од непознати извори. CNET, Tucows, SourceForge и FileHippo се безбедни веб-страници и можат да се користат во секое време. Виене треба да кликнете на рекламите за реклами бидејќи тие може да содржат вируси и малициозен софтвер.

Заклучок

Важно е да користите само вистински и легитимни антивирусни програми. Комбинирајте различни програми и извршете разни скенери на вашиот компјутерски систем. Avast е совршен пример за тоа; тоа се користи од страна на многу луѓе ширум светот. Додека ги користите профилите на социјалните медиуми како Фејсбук, не треба да ги прифаќате барањата на пријателите од непознати лица. Поставете ги надградбите на Windows за да инсталирате и да ги преземате најновите верзии на редовна основа. Многу од овие верзии доаѓаат со целосна сигурност, така што можете да им верувате на тие извори. Мајспејс и Твитер може да содржат некои небезбедни системи за код, па затоа треба да бидете внимателни додека ги користите веб-сајтовите за социјално вмрежување Source .

November 28, 2017