Back to Question Center
0

Корисни практики од Semalt: Како да се отстрани спем-сообраќајот во Google Analytics

1 answers:

Дигиталните продавачи сакаат да привлечат поголем сообраќај кон своите веб-страници, а единствениот начин е да ги измамат сметките на Google Analytics на корисниците. Тие користат веб-роботи за генерирање лажни посети низ целиот свет. Лажен сообраќај може да го зголеми вашиот пребарувач чинови, но се бесмислени за вашиот бизнис. Кога ќе добиете пристап до вашата сметка на Google Analytics, треба брзо да дознаете колку се точни или загадени неговите податоци. Шансите се дека ќе го набљудувате спем-сообраќајот во вашата сметка на Google Analytics. За мали организации, може да изнесува до триесет проценти од сесиите. Постојат различни несакани ефекти од спем-сообраќајот и не можете да зависат од општите информации. Несаканиот сообраќај може да го оштети разбирањето на профилот на посетителот.

Обидете се да го поправите што е можно поскоро со следните убедливи совети од Александар Пересунко, експерт од Семалт Дигитални услуги.

Дали податоците за анализата се засегнати?

Веројатно, да, но за да бидете сигурни, треба да се најавите во сметката на Google Analytics и да пребарувате во Аквизиција> Сите сообраќај> Препораки. Тука треба да ги набљудувате непознатите извори на реферали кои можат да имаат ниска или екстремно висока стапка на отскокнување, кратко време поминато на веб-страницата и висока стапка на нови посетители. За такви веб-сајтови, повеќе од педесет проценти посетители доаѓаат од референциите, а деведесет проценти сообраќај е спам и бесмислено. Затоа треба да го исчистите што е можно поскоро доколку сакате да добиете подобрен поглед на вашите податоци.

Отстрани спем-сообраќај во Google Анализа:

Ако сакате да ги исчистите погледите, треба да имате резервна копија од вашите датотеки. Можеби ќе сакате да се ослободите од загадената сурова и да направите нова, но новиот поглед нема да може да ги држи историските податоци..

Дупликат поглед на Google Анализа:

1. Одете во делот Администратор и додадете нов поглед во сопственост.

2. Во новиот поглед, треба да отидете во делот "Преглед на поставките" и кликнете на "Бот филтер: Исклучи ги хитните од познати пајаци и ботови" опција. Тоа ќе помогне, но не може да го реши проблемот во целина.

Најди ги валидните имиња на хости:

Спамерите не можат правилно да ги извршуваат своите работни задачи и не ги поставуваат имињата на домаќините. Во "суровата" секција, треба да отидете во Опцијата Audience> Technology> Network и да преминете на името на домаќинот. Бидете сигурни дека избравте широк временски период. Овде ќе видите голем број URL адреси. Треба да ги копирате сите валидни адреси користејќи го името на доменот и адресите. Следниот чекор е да се создадат филтри во делот Нов преглед, кој ќе вклучува сообраќај од валидни имиња на хостови. Одете во делот Администратор и кликнете на опцијата Создај нов филтер. Тука, треба да го вклучите името на хостот и да ги наполните моделите на вашиот филтер.

Исклучете го спам со дополнителни пребарувачи:

Можете да одите еден чекор напред и да го исклучите дополнителниот спем од веб-роботите. Во делот Филтер, треба да креирате нов сопствен филтер. Овој пат, ќе треба да го изберете изворот Кампања и не заборавајте да го вметнете следниов код во ова поле:

(најдобар | долар | суштина | топ1) \ - seo | (видеа | копчиња) \ - за | anticrawler | ^ scripted |. | -gratis | | sitevaluation | dailyrank | vitaly | профит | .xyz | рангирање | - | \ -пребарување | време на работа (бот | провери |.) | одговора \ - | tkpass | клучни зборови \

Сега, податоците на Google Analytics се чисти, и ова е вистинско време за следење на вашите конверзии Source .

November 29, 2017