Back to Question Center
0

DDoS напади и заштита против botnets со Семалт совети

1 answers:

Во согласност со командите на ботмастери, ботнетите киднапираат голем број компјутери за извршување нелегални задачи. Таквата моќ им овозможува на он-лајн напаѓачите да извршат различни злосторства преку Интернет. Најчесто, овие злосторства се неоткриени и може да ја оштетат репутацијата на вашата организација во скоро време. На пример, во 2016 година, специфичен ботнет бил користен за создавање на DDoS напади, кои влијаат на многу веб-сајтови на социјалните медиуми како Твитер - domain transfer kampanyas?. Ако добивате многу електронски пораки секој ден, шансите се дека вашата email адреса е позната на спамери. Игор Гаманенко Семант Менаџер за успех на купувачи, вели дека за среќа, имаме добар број на технологии за филтрирање на спам, од кои повеќето помагаат да се спречи доаѓањето на нелегални и сомнителни пораки.

Не можеме да го игнорираме фактот дека речиси е невозможно да се ослободиме од ботнети и спам-пораки. ФБИ го испитуваше поткомитетот на американскиот Сенат со цел да ги идентификува инфицираните компјутери. Како резултат на тоа, оваа истрага покажа дека хакерите можат да ја преземат контролата над компјутерите на подкомитетите секогаш кога сакаат. И покрај големината на ова прашање, просечните компјутерски корисници не знаат ништо за ботнети..Ботнети се армијата на компјутерски и мобилни уреди кои се заразени од малициозен софтвер и се компромитирани за извршување на онлајн злосторства, без корисничко знаење. Хакерите, од своја страна, може далечински да ги командат бошниците и да побараат од нив да украдат доверливи информации, да шират малициозен софтвер, да испраќаат спам пораки и да стартуваат DDoS напади.

Испраќање на спам и дистрибуција на вируси и малициозен софтвер

Пред сè, треба да знаете сè за спам. Тој е дизајниран да ви испрати глупави и досадни пораки. Некои компромитирани компјутери имаат задача да испраќаат спам пораки до голем број адреси на е-пошта. Целта на овие спам пораки е ширење на вируси и дистрибуција на малициозен софтвер на интернет. Вие може да станете жртва на такви електронски пораки бидејќи производите што ги нудат се чини дека се со висок квалитет и такви кои се разумни цени, но таквите кампањи се корисни само за хакерите и не можете да добиете никаква корист од нив. На пример, ако добивате е-пошта од нигериски корисник кој тврди дека сте освоиле 140 милиони долари, можеби ќе сакате да учествувате или да контактирате со него / нејзиниот грб. Овие се всушност фишинг пораки кои се обидуваат да ги измамат корисниците и имаат тенденција да ги украдат вашите кориснички имиња и лозинки.

Имајте на ум дека не треба да одговарате на спам пораките. Плус, не треба да кликнете на прилозите за е-пошта за кои не сте сигурни. Проблемот со спам-мејл стана актуелен со текот на времето, а се повеќе и повеќе ботнети стануваат активни поради тоа. Голем број ботови се испраќаат до комерцијални вложувања и големи организации за финансиски добивки. Ботнетите неодамна беа насочени кон такви компании како Evernote и Feedly, а хакерите се обиделе да ги изнудат парите преку заканите за напади на одбивање на услуга.

Дали ни е потребна заштита од ботнет

Компјутерот кој бил заразен од ботови е под контрола на хакерот и не може да го контролира вистинскиот сопственик. Тој тивко ќе се вклучи во сајбер-криминал и може да изврши голем број на нелегални активности. Со други зборови, ако вашиот компјутер е заразен, тоа нема да работи правилно, правејќи го интернетот небезбедно и непријатно место за секого.

November 29, 2017