Back to Question Center
0

Дали Вики е најдоброто наследство на човештвото? - Одговор на Семалт

1 answers:

Википедија или Вики е позната бесплатна онлајн енциклопедија, која има повеќе од 36 милиони статии на 250 различни јазици. Во моментов, таа стана најголем и најсигурен извор на информации на интернет. Иван Коновалов, Семант Менаџер за успех на купувачи, вели дека само англиската Википедија има над пет милиони статии и е шестата најпосетена веб-страница на светот. Пред создавањето на Википедија најголем извор на знаење беше енциклопедијата Јонгле, за која се вели дека содржи 22.935 текстуални текстови. Кога Џими Велс го постави веб-локацијата во 2001 година, оригиналната верзија на Википедија беше достапна за сите на мрежата - bridge mode wireless mikrotik router. Денес, таа има повеќе од половина милион луѓе кои ги посетуваат страниците на Википедија на месечна основа. Повеќе од 80.000 доброволци редовно ги уредуваат своите страници, а голем број луѓе никогаш не го познаваат интернет без Википедија, која е поврзана со други веб-сајтови и блогови во голем број.

Наставниците, истражувачите, новинарите, учениците и медицинските професионалци зависат од Википедија, бидејќи информациите поставени на оваа страница се секогаш точни. Ние можеме да ги пребараме речиси сите теми од оваа енциклопедија, а експертите ги користеа своите податоци за предвидување на нештата од блокбастер филмови до берзите..Со текот на времето, разни писатели и уредници излегоа и уредуваа страници на Википедија на повеќе јазици. Државните службеници, политичарите, актерите и сите видови луѓе го користат како главен извор на информации на интернет. Дури и поранешниот шеф на IBM, кој направи над 47.000 уредувања на зборовите "составен од", Википедија го нарекува најдобриот веб-сајт досега.

За разлика од Google, Facebook и Apple, Википедија не е профитабилен интернет гигант. На пример, Епл АД го сними најдобриот и најголем годишен профит во корпоративната историја и ја доби лојалноста на глобалните клиенти поради своите рафинирани услуги и производи. Од друга страна, Википедија отсекогаш била неофицијална и ретка веб-страница со многу статии објавени секој ден. Оваа енциклопедија управувана од волонтери функционира како голема непрофитна организација во светот, која постои поради донациите од глобалната заедница. Википедија секогаш поставува нови рекорди и воведува нови идеи за рекламирање преку своите спонзорирани страници и линкови.

Иако креаторите на Википедија не бараат никаква корист, во последниве неколку месеци ги прекинаа низите на бизнис модели и социјални медиуми, почнувајќи од школското образование до објавувањето на статии. Википедија честопати се обвинува дека ги уништува економските модели и е виновна за отстранување на застарените податоци и давање простор за ажурирани информации.

Важно е Википедија да се фокусира на точноста и мора да остане релевантна за сите возрасти. Без сомнение, Википедија го трансформираше начинот на кој бараме статии на интернет, но сепак има многу недостатоци. Прилагодувањето на мобилната технологија треба да биде негов приоритет, бидејќи многу луѓе користат мобилни уреди за да пристапат на интернет. Ако Википедија сака да ги постигне посакуваните цели, таа треба да се направи достапна преку сите уреди и на сите јазици. За само петнаесет години, Википедија стана најдобриот и најголем заеднички напор на човештвото.

November 29, 2017