Back to Question Center
0

Како да се види раст на линкови во Google Analytics?

1 answers:

Google Analytics е еден од најдобрите професионални аналитички алатки кои обезбедуваат веб-администратори со сите потребни податоци во врска со веб-страницата и позицијата на SERP. Тоа дава можност за следење на успехот на кампањите за оптимизација на пребарувачи и донесување соодветни заклучоци од добиените информации. Друга очигледна придобивка од овој софтвер за анализа на Google е способноста за следење на линкови на веб-страници. Во ГА надворешните врски се нарекуваат реферали. Тоа е зошто тоа е она што треба да го барате во вашите аналитички извештаи.

how to see backlinks

Оваа статија е посветена на информациите како да гледаат линкови во Google Analytics и како да ги разликуваат по квалитет и извор. Значи, тука одиме.

Чекори за да ги видите и проверите линковите во извештаите на Google Analytics

 • Изберете го точниот профил на Google

Во почетната фаза на вашата соработка со ГС, треба да бидете сигурни дека ја користите точната сметка, профил и ставови, бидејќи може да имате неколку профили тука и бројни различни проекти кои можат да предизвикаат вистински хаос. Веб-страницата со која моментално работите ќе биде ставена во горната десна страна на страната. Треба да кликнете на неа и да го одберете соодветниот.

 • Извештаи за стекнување

сообраќајот на повратни врски овде е категоризиран со податоци за стекнување. Следните чекори ќе ви помогнат да го преместите правилно вашиот извештај за backlink:

 1. Притиснете "Acquisition" во левото мени за да ги проверите сите извештаи за стекнување;
 2. Изберете "Сите сообраќај" паѓачкото мени;
 3. Кликнете на копчето "Препораки".
 • Извештај за упатување ќе ви даде податоци за повратни врски

Изворите на референтниот сообраќај може да се најдат во делот Google Analytics, Извештај за упатување. "Овде ќе ги видите сите потребни податоци за вашите линкови и изворите каде што тие ги поставуваат.

 • Практични техники за проверка на линкови во GA

Постојат некои напредни техники за квалитет кои може да ги спроведете читањето на вашите извештаи за backlink во GA.

 • Додадете нови сегменти од публиката

За да ги намалите истражувањата на вашите линкови и да добиете попрецизни информации,. Оваа техника на Google Analytics ќе ви помогне да ги срушат различните типови на посетители кои доаѓаат на вашиот сајт преку линкови.

За да ги разделите вашите линкови, следете ги следниве чекори:

 1. Притиснете на копчето "Додај сегменти";
 2. Користете го полето за пребарување;
 3. Потоа кликнете на копчето "Примени" за да потврдите;
 4. Потоа, ќе забележите процент на нови сегментни публики и компаративни податоци.

seo backlinks

 • Примарни димензии

За да ги проверите изворите на backlink, можете да користите " "Функционира во ГШ. Стандардната примарна димензија е извор. Во овој таб, можете да ги набљудувате домените на backlinking. За да ја набљудувате страницата за backlink, само треба да кликнете на еден од домените. Со тоа, ќе можете да ја видите патеката за упатување на вашите надворешни врски.

Откако ќе ги проверите сите пристигнати извори на backlink, исто така можете да погледнете кои целни страници добивате референци. Можете да го направите тоа, следејќи ги следниве чекори:

 1. Кликнете на "Целна страница";
 2. Потоа забележани референтни целни страници;
 3. Проверете ги вашите податоци за стекнување, однесување и конверзија; (можете да ги проверите овие податоци тренд нагоре) Source .
December 22, 2017