Back to Question Center
0

3 различни веб-стружење начини од Semalt

1 answers:

Значењето и потребата од извлекување или гребење на податоците од веб-сајтовите станаа се повеќе популарни со текот на времето. Често, постои потреба да се извлечат податоци од двете основни и напредни веб-страници. Понекогаш рачно извлекуваме податоци, а понекогаш и ние треба да користиме алатка, бидејќи мануелната екстракција на податоци не дава посакувани и прецизни резултати.

Без разлика дали сте загрижени за угледот на вашата компанија или бренд, сакате да ги набљудувате интернет-сајтовите што го опкружуваат вашиот бизнис, треба да извршите истражување или да задржите прст на пулсот на одредена индустрија или производ, секогаш треба да ги изгребате податоците и да го претворите од неорганизирана форма во структурираниот.

Тука треба да се разгледаат 3 различни начини за извлекување на податоци од мрежата.

1. Изградба на вашиот личен Роботот.

2. Користете алатки за гребење.

3. Користете претходно спакувани податоци.

1. Изградба на вашиот Роботот:

Првиот и најпознат начин да се справи со извлекувањето на податоците е да го изградите вашиот пребарувач. За ова, ќе мора да научите некои програмски јазици и треба да имаат цврста контрола врз техничките карактеристики на задачата. Исто така ќе ви треба некој скалабилен и агилен сервер за складирање и пристап до податоците или веб-содржини. Една од главните предности на овој метод е дека роботите ќе бидат приспособени според вашите барања, кои ќе ви овозможат целосна контрола на процесот на извлекување податоци. Тоа значи дека ќе добиете она што навистина го сакате и може да ги изгребате податоците од толку многу веб страни колку што сакате без да се грижите за буџетот.

2. Користете ги податочните екстрактори или алатките за стругање:

Доколку сте професионален блогер, програмер или вебмастерот, можеби немате време да ја изградите програмата за стружење. Во такви околности, треба да ги користите веќе постоечките податоци за екстрактори или алатки за гребење. Увоз. Io, Diffbot, Mozenda и Kapow се некои од најдобрите алатки за веб-обработка на податоци на интернет. Тие доаѓаат и во бесплатни и платени верзии, што ви овозможува лесно да ги избришете податоците од вашите омилени сајтови веднаш. Главната предност на користењето на алатките е дека тие не само што ќе ги извлечат податоците за вас туку и ќе ја организираат и структурираат во зависност од вашите барања и очекувања. Нема да ви треба многу време за да ги поставите овие програми, и секогаш ќе ги добиете точните и веродостојни резултати. Покрај тоа, алатките за стругање на веб се добри кога се занимаваме со конечни множества на ресурси и сакаме да го следиме квалитетот на податоците во текот на процесот на стружење. Таа е погодна за учениците и за истражувачите, и овие алатки ќе им помогнат да спроведат онлајн истражување правилно.

3. Претходно спакувани податоци од Webhose. Платформа:

Webhose. Ио платформа ни овозможува пристап до добро извлечени и корисни податоци. Со решението data-as-a-service (DaaS), вие не треба да ги поставувате или одржувате веб-програмите за стругање и ќе можете лесно да ги добиете претходно запишаните и структурирани податоци. Сè што треба да направите е да ги филтрираме податоците користејќи API-то, за да ги добиеме најрелевантните и точни информации. Од минатата година, исто така, може да пристапиме до историските веб-податоци со овој метод. Тоа значи дека ако нешто претходно се изгубило, ќе можеме да го пристапиме во папката Achieve на Webhose. Ио Source .

December 22, 2017