Back to Question Center
0

Semalt: Содржина гребење. Како да дознаете кој ја краде вашата содржина

1 answers:

Ако сте блогер или писател на содржини, сè за содржината гребење. Забележете дека скреперс на содржината може да ја копира или украде вашата веб-содржина за нивните приватни блогови без дозвола. Некои од скреперувачите на содржина само копирајте и вметнувајте ги дневните блогови постојано, додека другите користат автоматизирани програми за да ги преземат содржините од RSS каналите и да ги објавуваат на своите веб-страници. Овде ќе опишеме како да откриеме кој ја краде вашата веб-содржина и какви мерки треба да ги преземете против нив.

Како да дознаете дека вашата страница се чистеше:

Освен ако не го барате насловот во Јаху, Бинг или Google, не можете да ги пронајдете веб-сајтовите што ја крадат вашата содржина редовно. Ако барате да знаете за оние спам мерни или хакери, може да пробате некој од следниве начини.

1. Copyscape:

Најлесен и наједноставен начин да дознаете кој ја краде вашата содржина на интернет. Оваа програма ви овозможува да ги внесете URL-то на вашата веб-содржина и да ги пронајдете нејзините копии на World Wide Web. Можете да ја користите својата бесплатна верзија со ограничени опции или премиум верзија која ви овозможува да проверите скоро 10.000 страници за неколку долари.

2. Правила за следење:

Исто така, можете да ги испробате следењата на вашата WordPress-страница за да ги идентификувате и да ги испробате сајтовите што ги крадат вашите содржини речиси секојдневно. Ако користите Akismet, многу од следењата ќе бидат прикажани во вашата спам-папка. Клучот за идентификување и добивање на trackback е да ги вклучите линковите на вашиот пост со големи сидро текстови. Внатрешно и надворешно поврзување е важно за оптимизација на вашиот сајт.

3. Алатки на веб-администратор:

Друг начин да се најдат скреперни содржини е со користење на алатки за веб-администратори. Одете на Интернет> Линкови на вашата сметка на Google Analytics и кликнете на колоната "Поврзани страници". Секоја веб-страница која ги поврзува вашите пораки ќе биде прикажана во оваа област. За да најдете сопствени линкови на оваа страница, само треба да кликнете на доменот и да ги пронајдете деталите за кои статии на вашата веб-страница биле украдени досега. Овде ќе бидете во можност да видите како брилијантно ги копираат и вметнуваат вашите објавувани наслови и содржини на дневна основа.

4. Google Alerts:

Доколку не сте редовно објавувате и сакате да продолжите со било какво споменување на вашите објави на блогови или написи на други сајтови, мора да креирате Google Alerts користејќи го точното совпаѓање на насловите на вашиот напис од ставајќи го во наводници.

Земете кредит за добиениот пост:

Ако сте создале веб-страница на WordPress, треба да пробате додаток за RSS footer. Тоа им овозможува на корисниците да ги поставуваат сопствените делови од вашиот текст на дното или на врвот на содржината на RSS feed. И ако не поседувате WordPress сајт, едноставно треба да го вклучите краткиот опис или белешка на дното или врвот на вашата содржина дека се состои од слични информации и треба да се референцираат правилно.

Како да го прекинете стружењето на содржини?

Ако не сакате некој да украде или да ја копира вашата веб-содржина, треба да преземете неколку мерки. Пред сè, треба да се поврзеш со администраторот на страницата и да побара од него / неа да ги симне страниците каде што вашата веб-содржина е копирана. Можете да го убедите да ги отстрани овие написи веднаш.

Ако не постојат начини да се поврзеш со администратор, треба да направите за Whois Lookup да откриете кој го поседува овој веб-сајт или име на домен. Ако не беше регистриран приватно, лесно ќе ја најдете е-адресата на администраторот. Алтернативно, можете да контактирате со GoDaddy или HostGator и да го известите на нивното внимание дека веб-страницата или името на доменот во прашање континуирано крадат вашата веб-содржина и треба веднаш да се отстранат или да се прекинат.

Последно, но не и најмалку важно, можете да ја посетите DMCA. Мора да ја користите својата услуга за отстранување за да ги отстраните вашите авторски права на слики, видеа, блог постови и содржина. Постојат некои додатоци на WordPress кои ги вклучуваат заштитните значки на DMCA и можете да го инсталирате на својата веб-страница за да ги предупредите потенцијалните хакери и крадци Source .

December 22, 2017