Back to Question Center
0

Семант: Користење на Пајтон за изгревање на веб-страниците

1 answers:

Веб-изгревањето, исто така, дефинирано како екстракција на веб-податоци е процес на добивање податоци од веб и извоз на податоци во употребливи формати. Во повеќето случаи, оваа техника ја користат веб-администраторите за да извлечат големи количини на вредни податоци од веб-страници, каде што добиените податоци се зачувуваат во Microsoft Excel или локална датотека.

Како да се изгребе веб-страница со Пајтон

За почетниците, Python е еден од најчесто користените програмски јазици кои многу ја нагласуваат читливоста на кодот. Во моментов, Python работи како Python 2 и Python 3. Овој програмски јазик има автоматско управување со меморијата и динамичен тип систем. Сега, програмскиот јазик на Python, исто така, има развој базиран на заедницата.

Зошто Пајтон?

Добивањето на податоци од динамични веб-сајтови кои бараат најава е голем предизвик за многу веб-администратори. Во ова стружење, ќе научите како да изгребете страница која бара овластување за најавување со помош на Python. Еве чекор-по-чекор водич кој ќе ви овозможи да се заврши процесот на стружење ефикасно.

Чекор 1: Проучување на целната веб-страница

За да извлечете податоци од динамички веб-страници за кои е потребно овластување за најавување, треба да ги организирате потребните детали.

За да започнете, кликнете со десното копче на "Корисничко име" и изберете во опцијата "Проверка на елемент". "Корисничкото име" ќе биде клучот.

Десен-клик на иконата "Лозинка" и изберете "Провери елемент".

Барај "authentication_token" под извор на страница. Нека вашата тајна скрипта за влез да биде вашата вредност. Сепак, важно е да се напомене дека различни веб-сајтови користат различни скриени влезни ознаки.

Некои веб-страници користат едноставен најава, додека други ги земаат комплицираните форми. Во случај да работите на статични сајтови кои користат комплицирани структури, проверете го дневникот на барањето на вашиот прелистувач и обележете ги значајните вредности и клучеви кои ќе се користат за најавување на веб-страница.

Чекор 2: Изведување на логирање во вашиот сајт

Во овој чекор, креирајте објект за сесија што ќе ви овозможи да ја продолжите сесијата за логирање, како на сите ваши барања. Втората работа што треба да се разгледа е извлекување на "csrf токен" од целниот веб-страница. Симболот ќе ви помогне при најавувањето. Во овој случај, користете XPath и lxml за да го вратите токенот. Изведете фаза на најавување со испраќање на барање до URL-то за најава.

Чекор 3: Собирање податоци

Сега можете да извлечете податоци од целниот сайт. Користете XPath за да го идентификувате вашиот целен елемент и да ги добиете резултатите. За да ги проверите резултатите, проверете го излезниот код за статусот од секоја резултати од пребарувањето. Сепак, потврдувањето на резултатите не ве извести дали фазата на најавување е успешна, но делува како индикатор.

За стружење на експерти, важно е да се напомене дека вратените вредности на XPath вредностите варираат. Резултатите зависат од изразот XPath кој го извршува крајниот корисник. Познавањето за користење на регуларни изрази во XPath и генерирање на XPath изрази ќе ви помогне да извлечете податоци од сајтови кои бараат авторизација за најавување.

Со Python, не ви треба сопствен резервен план или се грижите за падот на хард-диск. Пајтон ефикасно ги извлекува податоците од статични и динамички сајтови кои бараат овластување за најавување за пристап до содржината. Земете го вашиот веб-стружење искуство на следното ниво со инсталирање на верзија на Python на вашиот компјутер Source .

December 22, 2017